logo

Актуелности

Сарадња са Косовском Каменицом

altДелегација општина Косовска Каменица борави у посети градској општини Младеновац у склопу успостављања међусобних односа утврђених Протоколом о сарадњи који су представници две општине потписали средином фебруара ове године.

Представници наше општине разговарали су са колегама из Косовске Каменице о начинима и моделима међусобне сарадње како је дефинисано потписаним Протоколом. Како се у Протоколу у сарадњи, између осталог, наводи стране потписнице су сагласне да ће се Протокол реализовати у складу и могућностима и позитивним прописима, напосредно и у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију и Градом Београдом. Потписници су сагласни да међусобну сарадњу реализују у области културе, уметности, здравствене и социјалне заштите, образовања, привредног развоја, инфраструктуре и у другим областима.

Како је рекао Владан Глишић, председник градске општине Младеновац, сврха потписивања Протокола је да повежемо наше људе који живе у Косовској Каменици са грађанима општине Младеновац.

- Мислим да сви наши грађани желе да помогну људима који живе у веома тешким условима. Окружени су у потпуности албанским селима и веома тешко живе где им је ускраћена слобода кретања и безбедност. Мислим да су они прави пример како треба да се води једна национална политика. Лично сам им захвалан, а то говорим и у име грађана Младеновца, што су нам показали својим примером како се брани у најтежим условима Србија и што су остали доле да живе у једној средини која је вековима била српска и ту живе са својим породицама и боре се да опстану.

altОпштина Младеновац ће заједно са Привременим органом општине Косовска Каменица направити заједнички план како да у разним областима помогнемо нашој браћи на Косову и трудићемо се да са заједнички пројектима наступимо код Канцеларија за улагање Републике Србије и Министарства за Косово и Метохију. Мислим да је ово важна ствар за нашу општину, да се повежемо са нашом браћом и да заједно направимо једно јединство нашег народа и да то настави даље да живи и да буде пример једног пута ка нашем националном интересу. Само да кажем један податак који смо чули од наше браће са Косова, а то је да у јужном делу Косова живи већи број срба него на северу што је доста важно да и наши грађани знају, да и наша помоћ општини Косовска Каменица значи пуно и да ти људи имају наду за опстанак и живот на тој територији - рекао је Глишић.

Председник Привременог органа Косовске Каменице, Слађан Јордановић, рекао је да мештани овог дела Космета двадесет година живе у окружењу као и да је поред безбедности један од највећих проблема незапосленост.

- Ми смо већ двадесет година окружени и народ је навикнут на такве услове. Стање јесте тешко, боримо се, велики проблем је назапосленост. Претежно се становништво бави пољпоривредом и трудимо се да људима помогнемо колико можемо и да им тај тежак косовски живот олакшамо. Срби су углавном базирани по селима пошто су опстале само етничке средине, у мањем делу постоји сарадња са албанцима али су углавном срби у својим срединама. На територији наше опшитине живи од 8.000 до 10.000 српског живља, а око 35.000 албанаца. Срби су углавном по селима док их у градовима има много мање - истакао је Јордановић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.