logo

Култура

Изложба слика Надежде Петровић у Младеновцу

 

Изложба слика одабраних из опуса чувене српске сликарке Надежде Петровић биће отворена 13. новембра у 20 часова, у Галерији "Фоаје" - Центра за културу Младеновац. Поставка, приређене на стогодишњицу од смрти уметнице, ће бити отворена за посетиоце до 20. новембра.

Надежда Петровић није само сликала, излагала и пратила збивања на европској ликовној сцени него се трудила да свестраном делатношћу допринесе напретку човечанства. Била је сликар, учитељица цртања у Вишој женској школи, покретач ликовних манифестација, ликовни критичар, аутор позоришне драме, један од оснивача и први секретар Кола српских сестара.  Бавила се ликовном критиком и, прва међу Српкињама, фотографијом.

Поред свестраних обавеза повезаних са уметношћу, Надежда се посветила и активностима хуманисте. Носила је помоћ народима под турском окупацијом и предводила протесте против анексије Босне и Херцеговине, а о правима Срба и осталих поробљених словенских народа говорила је на скуповима код нас и, захваљујући знању француског, немачког и руског, у иностранству.

Један је од оснивача париске Лиге за национална права потлачених народа. Била је добровољна болничарка у балканским ратовима (1912–1913) и Првом светском рату. Умрла је од тифуса у војној болници у Ваљеву 3. априла 1915. године.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.