logo

Култура

Младеновац добио галерије на отвореном

 

 

Асоцијација за подршку науке, културе и уметности "Noumena" из Младеновца, завршила је прошлог месеца пројекат "Калеидоскоп" - осликавање муралима основних школа "Свети Сава" и "Живомир Савковић".

Дворишта обе школе осликана су муралима које су извели уметници Наташа Василић, дипл. керамичар из Београда, Дејан Степановић, мр керамике из Младеновца, Јована Филиповић, мр сликарства - одсек за зидно сликарство, из Београда, Мирјана Миљковић, дипл. сликар - одсек за зидно сликарство, из Београда, Мирјана Велковска, дипл. вајар (професор ликовне културе у ОШ "Свети Сава") из Младеновца, и Јасмина Матовић, струковни ликовни уметник (наставник ликовне културе у ОШ "Живомир Савковић") из Младеновца.

Аутори пројекта су Марија Јовановић, дипл. филозоф из Ковачевца, и Наташа Василић, дипл. керамичар из Београда, које су, такође, и оснивачи Асоцијације за подршку науке, културе и уметности "Noumena".

Основна идеја пројекта "Калеидоскоп" била је да се осликавањем мурала створи пријатан амбијент унутар школских дворишта и да се на тај начин ученицима омогући свакодневно "гледање лепих слика" (калеидоскоп), то јест свакодневна интеракција са уметничким делима, што би за последицу имало развијање сензибилитета за уметност и уметничке вредности код ученика, односно чување и одговоран однос према школској имовини, што дата уметничка дела у овом конкретном случају представљају.

Имајући у виду да се новонастали мурали налазе на отвореном простору који је свакоме доступан, реализацијом пројекта "Калеидоскоп" дворишта наведених основних школа постала су галерије на отвореном, чиме је остварен и допринос стварању аутентичног изгледа Градске општине Младеновац, као и њеној популаризацији путем културно-уметничких садржаја.

Покровитељи пројекта су Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Београд - Секретаријат за културу.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.