logo

Пољопривреда

Четири хиљаде динара по хектару

altУправа за аграрна плаћања почела је да исплаћује по 4.000 динара по хектару регистрованим пољопривредним газдинствима, па ће пољопривредници који су поднели захтеве добити пре сетве новац потребан да покрију део овогодишњих трошкова за јаре усеве.

Истовремено, Управа је саопштила да су банке већ почеле да примају захтеве пољопривредника за одборавање субвеционисаних кредита пољопривреди. Захтеве примају банке с којима су склопљени уговори о кредитирању пољопривредника, предузетника, правних лица (микро, мала и средња предузећа) и земљорадничких задруга, а могу се користити за сетву, куповину пољопривредне механизације и опреме, и за куповину стоке и тов говеда, живине, пчела и риба и хране за животиње. Уговори о давању кредита потписани су с Поштанском штедионицом, Банкама Интеза, Комерцијалном, Уникредит, Креди агрикол и с три осигуравајуће куће.

Из Управе за аграрна плаћања речено је да ће субвенционисане, то јест најјефтиније кредите на тржишту, с каматом од један одсто, добити пољопривредници млађи од 40 година, жене као носиоци газдинства и пољопривредна газдинства у подручјима с отежаним условима рада, док ће за остале камата бити три одсто.

Којом брзином ће 4.000 динара по хектару стизати регистрованим пољопривредним газдинствима зависиће превасходно од пољоприведника, речено је у управи. "Они који су захтеве већ поднели, новац могу очекивати у најскорије време. Укупно је за ту намену обезбеђено више од 7,8 милијарди динара. Још увек нам стижу захтеви за исплату те субвенције па не можемо прецизно рећи колико ће нам требати времена за тај посао. Не знамо ни колико ће захтева бити обухваћено у првој транши, односно колико ће регистрованих газдинстава добити новац у наредним данима јер захтеви сустижу један други", наводе у Управи.

Максималан износ кредита за породична пољопривредна газдинства и предузетнике је шест милиона динара, док правна лица и задруге могу добити максимално 18 милиона динара. Рок отплате је од годину до пет година.Рате могу бити једномесечне уколико је кредит узет на годину, или у договору с банком у месечним, тромесечним, полугодишњим или годишњим ануитетима за кредит од годину до три године, а искључиво у полугодишњим ратама отплаћиваће се кредити одобрени на три до пет година.

Први пут од ове године пољопривредници ће добити 4.000 динара по хектару обједињено, док су лане примали по 2.000 динара за биљну производњу и по 2.000 за вештачко ђубриво. Министарство пољопривреде је од ове године кренуло да субвенције усклађује с потпорама које важе у земљама ЕУ, где пољопривредници не примају помоћ за вештачко ђубриво и други репроматеријал, већ новац добијају без навођења за шта прецизно треба да буде субвенција потрошена.

Извор : Дневник

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.