logo

Актуелности

Пројекти за ромска насеља

Представници Минстарства животне средине и просторног планирања као и представник ОЕБС-а посетили су јуче градску општину Младеновац како би размотрили могућности за унапређење и легализацију ромских насеља на територији наше општине.

Састанку чије тема је била одређивање приоритета у процесу побољшања животних услова у ромским насељима присутвовали су заменик председника ГО Младеновац, Милош Стојановић, начелник општинске Управе, Небојша Васић, члан Већа за грађевинарство и инфраструктуру, Драган Марковић, директор ЈП "ДИП", Момчило Давидовић и представник Друштва "РОМ", Ненад Симић.

Дрган Марковић, члан Већа, рекао је да би се легализацијом постојећих неформалних ромских насеља људима пружила сигурност да неће бити премештени или исељени са тог подручја.

– Што се тиче ромских насеља ми смо урадили доста урбанистичких планова, али процес је успорен у протекле три године јер су у међувремену многе ингеренције прешле на град Београд.

Светлана Ристић из Одсека за становање Минстарства животне средине и просторног планирања, рекла је да је Градска оптшина Младеновац урадила свој део посла што се тиче планске документације.

– Ми са општином Младеновац имамао добру сарадњу, а најбоља потврда је да смо обишли двадесет општина и градова и ви сте једна од ретких општина која је урадила пројектну документацију која је основ за даље финасирање радова. Данас смо дошли како би наставили сарадњу корак даље, дакле да видимо шта су инфраструктурни приоритети у постојећим ромским насељима. Финасирање пројеката ће ићи делом из буџета републике Србије, а делом преко шведске невладине орагнизације СИДА, тако да нам је тренутно потребан списак приоритета у насељима у вашој општини како би знали шта да кандидујемо од пројеката – рекла је Ристићева.

Момчило Давидовић, директор ЈП "ДИП", рекао је да тренутно изградња дела канализације у Карађорђевој улици у дужини од 700 метара представља приоритет како би општина могла да приступи изградњи путева у том насељу. Давидовић је истакао да тренутна ситуација са септичким јамама које се налазе у близини бунара представља велики проблем и да је општина већ почела са изградњом канализационе мреже у том делу Младеновца, те да би помоћ министарства добро дошла приликом наставка радова.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.