logo

Актуелности

Пуштена у рад градска фонтана

Свечаним откривањем скулптура америчког уметника Рафаела Консуегре у градском парку и атријуму фонтане, данас је и званично отворена недавно обновљена централна градска фонтана.

Познати светски уметник кубанског порекла, Рафаел Консуегра, поклонио је градској општини Младеновац две скулптуре које се налазе у градском парку и атријуму фонтане. Уметник који је родну Хавану напустио 1960. године и настанио се у Мајамију, данас је са Дејаном Чокићем, председником градске општине Младеновац, свечано открио скулптуре у парку и на градској фонтани код Пленумске сале.

Поздрављајући суграђане, Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац, захвалио се америчком уметнику на поклонима којим је обогаћен изглед градске фонтане и парка.

– Најпре, желео бих да у име градске општине Младеновац и њених грађана поздравим господина Рафаела Консуегру и да му се најискреније захвалим на скулптурама које је поклонио нашем граду. Сви треба да будемо поносни што ће уметничка дела чувеног америчког уметника и пријатеља српског народа обогатити изглед наше фонтане и нашег града.

Такође, после 40 година паузе данас пуштамо у рад фонтану која је некада, заједно са овим простором, била најлепше место у нашем граду. Оживели смо један простор у центру града који је деценијама био запуштен и ругло наше вароши. Многи се питају у чему је значај ове фонтане. За наше старије суграђане, ово је некада било омиљено место окупљања. И данас у њиховим сећањима фонтана представља симбол једног бољег живота и једног времена када је Младеновац живео пуним плућима. За оне млађе, сигуран сам да ће ово место постати омиљено у граду и пријатан амбијент где ће се дружити и проводити лепе тренутке.

Драги суграђани, надам се да смо успели у намери да направимо једно место које ће поново спојити генерације родитеља и њихове деце у заједничкој жељи да наш град сваким даном буде све лепши – рекао је Чокић.

У знак захвалности на дарованим скулптурама, Чокић је америчком уметнику уручио Плакету општине Младеновац.

Захваљујући се на гостопримству, Рафаел Консуегра је рекао да је изузетно срећан и почаствован што је данас са грађанима Младеновца.

– Овде сам трећи пут и биће још прилика да вас посетим са колегама из Мајамија и Европе. Ово су тек прве скулптуре, а следе још многе. План нам је да доведемо уметнике из целог света у Србију али и српске уметнике у Америку. Ова скулптура на фонтани донета је у деловима из Мајамија. Као почетну идеју сам користио овај крст, а пријатељ ми је рекао да ништа не мењам већ да оставим крст који је значајан симбол и за Србе и за Русе. Зато имам осећај да сам урадио веома значајну скулптуру која је пријатељ града Минесоте и која прави везу између Америке, Русије и наравно Младеновца. Радим на овоме да бих помогао својим пријатељима и уз помоћ Бога имаћемо још великих дела – рекао је Консуегра.

Иначе, данашња манифестација почела је у градском парку, где су амерички уметник и председник општине Младеновац, свечано открили прву скулптуру. Отварајући данашњу свечаност, др Јасминка Прокић, помоћник председника општине, рекла је да се овог лета на територији целе градске општине Младеновац убрзаним темпом изводе инфраструктурни радови важни за многе гране заједнице, првенствено пољопривреде.

– Сведоци смо да се врши убрзана реконструкција, уређење и улепшавање више простора и објеката значајних за културни, а посредно и за туристички и административни аспект Младеновца. Све то ради се средствима Града и градске општине Младеновац уз велике напоре људи из општине, јавних предузећа и грађана кроз грађанске иницијативе на челу са председником општине господином Дејаном Чокићем.

У овој свечној прилици откривања скулптура којој Младеновцу поклања уметник високог светског ранга господин Рафаел Консуегра прилика је да се захвалимо, како њему, тако и свима који су уложили труд и помогли да скулптуре буду постављене. Да ова вредна скулптура буде баш у Младеновцу веома је допринео господин Влада Манић који је у својој бити амбасадор културе између Младеновца, из кога потиче, и Мајамија из кога долази и где већ дуго ради.

Председник Савета Ликовне колоније, др Владимир Манић, рекао је да је Рафаел Консуегра пријатељ нашег града којег је Младновац примио отвореног срца. Он је најавио овај догађај као почетак сарадње коју ће младеновачки уметници имати са колегама из Мајамија.

Ненад Љубеновић, директор Центра за културу, пожелео окупљеним грађанима добродошлицу на отварање фонтане.

– Ова фонтана треба да буде симбол бољег живота, пре свега Младеновчана, а онда и свих који долазе у овај град. Надам се да ће ова фонтана испунити пуно жеља и да ће трајати дуго. Захваљујем Рафелу и градској општини Младеновац.

По заршетку отварања за окупљене госте приређен је коктел, а деца из Позоришта младих извела су пригодан програм.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.