logo

Актуелности

"Они то заслужују" се наставља

 

Пројекат "Они то заслужују", који је у минулих годину дана спојио суграђане којима треба посао са онима којима треба помоћ у кући, наставиће свој живот у новом руху. 

Партнери у пројекту "Они то заслужују" у оквиру којег је осморо геронто домаћица и домаћина обучено и запослено на пословима помоћи у кући за 96 старих и здравствено угрожених лица, окупили су се данас у Свечаној сали "др Елси Инглис", како би обележили успешан заврштак пројекта, али и најавили његов наставак кроз истоимено социјално предузеће. 

Пре годину дана, градска општина Младеновац, је била једна од двадесет општина које су потписале једногодишњи уговор са Европском унијом за реализацију пројекта "Они ти заслужују". У оквиру пројекта запослено је осморо Младеновчана који су радили на пословима кућне помоћи старијим, здравствено и социјално угроженим особама са територије Младеновца. 

Поред радног ангажмана осам геронто домаћица и домаћина су прошли програм сертифковане обуке чиме су стекли лиценцу да пружају услуге из области социјалне заштите. Током трајања пројекта набављени су апарати за мерење притиска, шећера у крви, хигијенски и прехрамбени пакети, а купљен је и адекватни аутомобил ради квалитетнијег пружања услуге и превоза до лекара. 

Пројекат вредан 141.806,80 евра, финасирала је Европска унија са 126.208,05 евра и градска општина Младеновац са 15.598,75 евра. Носилац пројекта је била Општина Младеновац, а партнери на пројекту невладине организације АСБ (Arbeiter Samariter Bund) и Иницијатива за развој и сарадњу.

Данас су сумирани резултати пројекта и најављен његов наставак упркос окончању финасирања од стране Европске уније.

Драгана Лукач – Зечевић, члан Већа за управу и образовање, подсетила је како се одвијао једногодишњи пројекат и какви су његови резултати.

– Задовољство ми је што после годину дана трајања нашег пројекта могу да кажем да смо више него успешно извршили све обавезе које смо преузели потписивањем уговора са донатором, делегацијим Европске уније. Поред свих тешкоћа које су нас пратиле успели смо да пројекат окончамо као једна од три најуспешнијих општина по квалитету споровођења активности. Обзиром да нам је свима у интересу да овај пројекат који се показао корисним и успешним не буде окончан самим престанком финасирања, ми смо основали социјлално предузеће кроз које ће наше геронто домаћица и домаћини наставити да пружају услуге као и до сада – рекла је Лукач-Зечевић. 

Она се захвалила се партнерима на пројекту, Иницијативи за развој и сарадњу који ће наставити да помажу социјално предузеће и након окончања пројекта, др Зорану Милетићу, помоћнику председника општине, који је у оквиру својих овлашћења помогао да социјално предузеће заживи и функционише као и Зорици Павловић и Гордани Ковачевић из Центра за социјални рад Младновац чија је стручност и искуство на овом пољу били од непорцењиве помоћи. 

– Што се мене тиче, лично сам захвална Анђелки Миловановић, начелници за буџет и финасијске послове општине Младеновац, без чије помоћи не бисмо далеко одмакли. Такође, захваљујем се и двојици председника општине Младеновац, бившем, Браниславу Јовановићу и садашњем Дејану Чокићу који су пружали апсолутну подршку реализацији овог пројекта. Ипак, највећа завалност иде вама, геронто домаћицама и доамћинима. Вама осморо који су свакодневно на терену и који су својим залагањем показали како се озбиљно ради свој посао. Захваљујући вама пројекат је и остварен, јер да су то били неки други људи који би другачије схватили своје обавезе, можда цела ствар не би ни била завршена. Ви сте изнели највећи терет и желим вам да наставите са успешним радом – рекла је Лукач-Зечевић.

Зорица Павловић, директорка Центра за социјални рад Младеновац, рекла је да је највећа вредност пројекта у томе што су локална самоуправа и невладин сектор препознали потребу друштва за оваквом врстом подршке и обећала даљу помоћ раду будућем социјалном предузећу "Они то заслужују".

Она је подсетила да је у току ревизија одлуке на право помоћи у кући као би се постојеће снаге прведније распоредиле. Павловићева каже да то значи скраћење обима права за неке кориснике чиме ће се створити могућноост да они који су до сада били на чекању добију услугу помоћи у кући. 

Директор Иницијативе за развој, Миодраг Недељковић, истакао је улогу геронто домаћица и домаћина, који су током реализације пројекта постали успешан и уигран тим.

– Мислим да сте највећи део ове приче управо ви изнели и драго ми је што смо добили један изванредан тим људи. Када смо размишљали како да наставими овај пројекат, који је због финасирања ограничен, имали смо проблема да одлучимо ко би требало да настави да ради, јер су заиста сви показали један висок ниво професионализма. Ипак, захваљујући разумевању општине Младеновац за сада смо пронашли начин да ову причу наставимо. Позвао бих све друштвено одговорне чиниоце који могу да помогну рад овог социјалног предузећа, пре свега фирме које би могле да издвоје нека средства за помоћ старим људима. 

Игор Којичић, који је испред градске општине Младеновац задужен да буде координатор социјалног предузећа "Они то заслужују", говорио је о одрживости и начинима за финасирање предузећа.  

– Јасно је да постоји велики број људи на спсику Центра за социјални рад који чекају ту услугу. Моје искуство са терена је да су људи заиста везани за ту услугу и да је већини њих та услуга егзистенцијално важна јер ако неко од наших геротно домаћица не уђе у ту кућу, не купи хлеб или не наложи пећ ти људи ће буквално бити егзистенцијално угрожени. То свакако мотивише да дате свој допринос да се прича настави. Обиласком домаћинстава свуда смо срдачно примљени, а о томе и сведочи податак да имамо 90 одсто прихватања наставка пружања услуге уз неку симболичну надокнаду. Ми нисмо кадри да категришемо кориснике и надам се да ћемо ту имати помоћ Центра за социјални рад. 

Циљ нам је да актуелизацијом овог проблема позовемо све на друштвену одговорност, и фирме и поједнице, како би од средстава које прикупимо људима обезбедили недељно више сати помоћи, односно чешће и дуже посете. Постоји пуно људи који су у реалној потреби, а ми смо непрофитабилна организација и наша цена је само цена трошкова плата које морамо да обезбедимо овим људима. На бази тога трошка ми смо формирали цену услуге али је и таква цена углавном скупа за наше кориснике. Зато је један стуб финасирања нашег предузећа излазак на тржиште, односно нуђење помоћи у кући људима који нису социјално угрожени, који једноставно не воле да послују у кући, и који могу да плате тржишну цену услуге чиме би надоместили новац за људе којима је потребна помоћ а немају да плате. 

Други стуб нашег пословања је дефинитвно позив фирмама и поједницима на друштвену одговорност ради прикупљања новца као и обећана помоћ од локалне самоуправе. Уз све то очекујем да ћемо на те начине обезбедити квалитетну услугу и надам се да ће Младеновац по овој причи постати познат у целој Србији – рекао је Којичић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.