logo

Актуелности

Одржан митинг "Стоп азилу"

Пред око хиљаду грађана Младеновца и околине, данас је одржан протестни скуп "Стоп азилу". Грађани су се окупили испред зграде општине Младеновац како би мирним протестом исказали своје противљење отварању Центра за азиланте у селу Мала Врбица.

Пред око хиљаду грађана Младеновца и околних села, данас у 12 часова одржан је протестни скуп "Стоп азилу". Скуп је организован ради изражавања мишљења поводом одлуке Владе Републике Србије да некадашњу касарну у Малој Врбици претвори у Регионални центар за смештај азиланата. После окупљања испред зграде општине Младеновац, колона грађана је прошетала до Хотела "Драпшин", где су на 15 минута блокирали саобраћај на магистралном путу М23 Крагујевац - Београд. Данашњи скуп и шетња протекли су без инцидената.

Подршку грађанима Младеновца пружили су председник општине Врачар, Бранимир Кузмановић, Драган Живановић, председник општине Топола, Радослав Милојичић Кена, председник општине Смедеревска Паланка, Владан Глишић, члан старешинства покрета Двери српске, и Невена Стојановић, народна посланица Јединствене Србије из Младеновца.

На скупу је упућен апел надлежнима да пониште одлуку којом се предвиђа отварање Центра за азиланте у бившој војној касарни у селу Мала Врбица. Истакнуто је да би отварање овог центра на поменутој локацији било лоше како за азиланте, тако и за грађане Младеновца који се налази у тешкој економској ситуацији.

– Знам да ви овде не водите само борбу за ваш град, већ за све нас у Шумадији. Немојте се чудити када слике са овог скупа изађу сутра у неким режимским медијима и када кажу да смо ми Шумадинци расисити и да сте овде зато што не волите друге. Цела историја говори да је Шумадија увек била слободарска и увек разумела другог у невољи и никада на туђу муку нисмо гледали са подрозрењем.

Сада када се окренемо око себе и погледамо наше комшије знамо да су пре десетак година живели у неким другим српским земљама. Оно што се овде данас брани јесте право да се овај народ пита како ће живети. Нећемо дозволити да Мала Врбица постане сабирни центар за оне које неће Европа и оне које неће београдски кабинети – рекао је Владан Глишић, члан старешинства покрета Двери.

Председник општине Смедеревска Паланка, Радослав Милојичић Кена, захвалио се на великој помоћи коју је Младеновац упутио Смедеревској Палнци после овогодишњих поплава. Он је истакао да грађани Паланке пружају солидарност комшијама из Младеновца.

– Желим да поручим властима у Београду да не потцењују Младеновац и Младеновчане. Да им поручим да се у свим европским земљама ово питање решава на референдуму. Знам да Младеновац има добре и честите домаћине, доброг председника општине, али драги пријатељи из Владе, изађите из ваших кабинета и отиђите у фабрику "Петар Драпшин" где радници две године нису примили плате. Питајте пољопривреднике како им је када за џак шљива могу да купе паклицу цигарета. Драги пријатељи Смедеревска Паланка је ту да вам пружи подршку – рекао је Милојичић.

Председник општине Топола, Драган Живановић, пренео је подршку грађана Тополе. Живановић је рекао да ако Младеновац буде имао проблема са азилантима имаће их и општина Топола која је удаљена 15 километара.

Председник општине Врачар, Бранимир Кузмановић, рекао је да је Младеновац део Београда и да он као Београђанин има обавезу да пружи подршку грађанима Младеновац који то заслужују својом дугогодишњом борбом.

– Зашто се планира отварање азила у Младеновцу ? Радо би они то урадили и ближе Београду да не морају много да путују. У нормалним земљама Влада пита локалне самоуправе да ли сте заинтересовани за азил, и увек се јави нека потпуно неразвијена општина која се специјализује за рад са азилантима и на тај начин људи зарађују новац, а не овде где у Малој Врбици где живи народ који има жуљеве на рукама и где треба да дође две хиљаде људи за које знамо да су привремено смештени азиланти. Ви имате право да се борите да то не дозволите.

Последњи се грађанима обратио Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац.

– Захваљујем се свима вама који сте схватили озбиљност ситуације која је над општином Младеновац. Јако је битно да постоји једногласна одлука Скупштине општине Младеновац да смо против Центра за азил у Малој Врбици. Нико не може да нам припише ксенофобију јер смо прихватили и велики број избеглице и Рома расељених из Београда. Надлежни треба да знају да ми имамо потписе 10.000 грађана Младеновца који су против отварања азила, а довољно је, по броју становника, да имамо и 5.000 потписа да се покрене било која иницијатива. Када смо понудили другу локацију и решење да се подели број азиланата међу свим београдским општинама, они су то одбили.

Рекли су нам биће код вас само 150 азиланата. То је неистина, јер за 150 азиланата њима не би требало 17 хектара касарне у Малој Врбици. Одбили су да десетак општина подели одговорност. Ми морамо да ширимо причу од уста до уста, и да објаснимо свима да ово није добро решење. Ми као град немамо капацитета, ни просветене, ни здравствене, да би тих 2.000 људи могли нормално да живе. Ми имамо капацитете за максимум 100 до 150 азиланата и то је максимум што Младеновац може да пружи и то на другој локацији, а не у Малој Врбици. Битно је да су се наши преци на Солунском фронту борили за своје потомке, ми се данас боримо за наше потомке. То место борбе је у овом тренутку Мала Врбица – рекао је Чокић.

По завршетку скупа, Никола Јаношевић, мештанин Мале Врбице и одборник у Скупштини ГО Младеновац, рекао је да је поднет захтев Влади Србије за промену локације, за откуп земљишта и да нису добили одговор.

– Нама  је преостало да покушамо да променимо ту одлуку Владе, да напишемо допис и упозоримо Владу да ћемо на следећем скупу бити много масовнији и да ћемо радикализовати протесте да би нас они чули и примили на разговор. Ово је јавни позив представницима Владе Србије да нас у року од 15 дана приме и да реше овај проблем.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.