logo

Актуелности

Опасност од пожара на отвореном

 

Управа за ванредне ситуације Београд, Сектора за ванредне ситуације  МУП-а Србије, подсећа грађане на опасности од пожара који се јављају као последица сушних периода и паљења ватре на отвореном простору.

Сезона пожара на отвореном простору траје све док је топло време, па надлежни апелују на грађане да не пале ватру како би уништили коров или се решили покошене траве. У овом периоду, пожари најчешће настају јер пољопривредници за време припреме земљишта олако прибегавају спаљивању корова и другог отпадног материјала.

Чести су случајеви неконтролисаног спаљивања суве траве и ниског растиња поред путева, у близини шума и викенд насеља. Ватра остављена без надзора лако се преноси преко сасушене траве и шири на суседне објекте, воћњаке, винограде, шуме, проузрокујући велику материјалну штету.

Иначе, многима се чини да је паљење ватре на њивама најјефтинији и најисплативији начин да се ораница припреми за следећу сетву. Пољопривредници често прибегавају овом начину чишћења њива иако стручњаци тврде да он није добар, пошто се тако уништава и слој земље, односно здрави састојци у њој.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.