logo

Актуелности

Комеморативни скуп поводом смрти Властимира Дамњановића

 

 

Родбина, сарадници, пријатељи, представници градске општине Младеновац, бивши председници општине, грађани опростили су се на данашњем комеморативном скупу од бившег председника општине Младеновац, Властимира Власте Дамњановића.

Поводом смрти Властимира Дамњановића (1938-2016), председника општине Младеновац од 1978 до 1982. године, градска општина Младеновац организовала је данас комеморативни скуп у Великој сали општине Младеновац.

О животу и раду Властимира Дамњановића говорили су Мирјана Ђорђевић, заменик председника градске општине Младеновац, Тихомир Томићевић, бивши председник општине као и Божидар Дамњановић, син покојног Власте Дамњановића.

Мирјана Ђорђевић, заменик председника градске општине Младеновац, рекла је да је
Властимир Власта Дамњановић, рођен је 1938.године у Ковачевцу у службеничкој породици оца Боже и мајке Надежде.

- Властин отац Божа Дамњановић по коме је до недавно најнасељенија Младеновачка улица носила име (данас Вука Караџића) погинуо је у Другом светском рату као присталица Комунистичке партије Југославије. Самохрана мајка Надежда извела је на пут двојицу синова Власту и Радослава. Власта Дамњановић 1956.године почиње да ради у фабрици "Црвена Звезда" у Младеновцу, а од 1962. до 1974.године у фабрици "Минел трафо" где прелази пут од констуктора до генералног директора. У периоду од 1969. до 1974. године био је посланик Привредног већа Скупштине Југославије за Смедерево, Младеновац и Паланку.

Јануара 1974.године изабран је на највећу политичку функцију Секретар општинског комитета општине Младеновац.Године 1978. изабран је за председника општине Младеновац. За време његовог мандата урађена су значајна улагања у Петру Драпшину (ливница лаких легура, фабрика клипова и ковачница) у Југоазбесту (нова фабрика заптивача југел и почетак градње нове фабрике за азбестни текстил), у Керамици довођење природног гаса у Црвеној звезди припрема за изградњу новог Интекса, у Маковици нови силос, а у Електрошумадији и Мермеру по једна нова хала.

У Ласти је купљено доста нових аутобуса, у угоститељству је урађен пројекат за изградњу хотела Селтерс у пољопривреди су отваране задруге везане за систем ПКБ-а. У водоснабдевању одлучено је да се орјентишемо на систем Макиш-Младеновац и изградњу 12 бунара на изворишту Кокорин и цевовод Станојевац-Младеновац као део будућег магистралног вода Макиш-Младеновац.

Урађена је нова канализација у Младеновцу и Ковачевцу, почела је изградња нове зграде ПТТ-а за телефонску централу, изграђено је око 400 станова у друштвеној својини на локацијама 25 мај, Петар Драпшин и у Игманској улици све по пројектима Београд бироа  из Младеновца. Урађено је око 100км асфалтних путева и улица, изграђен је први булевар у Младеновцу улица Јанка Катића и урађен је пројекта Моме Стевановића (данашња Браће Баџак).

У Властином мандату урађен је магистрални пут Мали Пожаревац-Станојевац, који нас је повезао са аутопутем, а  пуштен у саобраћај 1980.године, завршена је топлана у Црвеној звезди и топловоди ка предузећима и Спортском центру, реконструисане су основне школе и изграђено је обданиште у Драпшину, направљене су зграде МЗ у Међулужју и Рабровцу, Дом културе у Влашкој, нови Завод за медицину рада, садашњи Институт, и амбуланта у Влашкој.

У мају 1979.године почела је изградња Спортског центра која је трајала до 11.октобра 1982.године када је СРЦ и отворен.

По истеку мандата Власта се са породицом 1983.године преселио у Београд, где је радио као члан Извршног савета Скупштине града Београда, задужен за развој приградског подручја, пољопривреду и снабдевање града и тада  доприноси великим пословима комасације у нашој општини и грађењу капацитета за производњу бројлера преко Земљорадничке задруге Ковачевац, a 1998. године прелази на дужност директора маркетинга фирме Београд-електро која је била велики партнер младеновачког Минела и Електоршумадије. Нека му је вечна слава и хвала - рекла је Ђорђевићева.

Сахрана Властимира Дамњановића обавиће се у суботу 22. октобра од 10 до 11 сати на Новом гробљу у Београду.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.