logo

Актуелности

Годишњица Космајско - Варовничкe биткe

Годишњица Космајско - Варовничкe биткeОбележавање годишњице Космајско - Варовничке битке које је јуче започето свечаном академијом у сали биоскопа, данас је настављено полагањем венаца на споменик у парку, костурници и спомен обележју на Варовницама, месту са кога се кажу мештани, види пола Србије. Као и претходних година сећање на један од пресудних бојева српске војске у Првом светском рату организовала је младеновачка подружница Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године.

Пријем у општини Младеновац уприличили су Дејан Чокић, заменик председника општине, и Небојша Матејић, председник младеновачке подружница Друштва. Драгутин Јуришић, председник Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова до 1918, рекао је да је ово један од светлих примера како се чува национална историја.

Након тога, председник општине Младеновац, Бранислав Јовановић, Дејан Чокић, заменик председника општине, представници Војске Србије као и преставници Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова и делегација СУБНОР – а, положили су су венце на споменик палим ратницима од 1914 – 1918, спомен костурници и Варовницама. На Варовницама одржан је парастос погинулим борцима, а испред зграде општине организован је превоз за грађане.

КОСМАЈСКО – ВАРОВНИЧКА БИТКА која се одвијала у оквиру Колубарске битке, представља један од примера истрајности и одлучности, како једне војске, тако и сваког појединца у одбрани својих домова. Иако исцрпљена балканским ратовима Србија је одбила ултиматум Аустроуграске монархије и на себе навукла гнев и надмоћну ратну машину сила осовине. Почетком децембра 1914. године тежиште борби у оквиру Колубарске битке почело је да се преноси на Варовнице где је огранизована линија фронта Варовнице – Космај – Сибница.

На овој линији елитне јединице непријетељске војске чекале су српске снаге састављене од трећепозиваца, људи од 40 до 55 године, махом пореклом из младеновачких села.

Непријатељ се у току претходне ноћи груписао да би 8. децембра започео одлучујући напада на линију фронта Варовнице – Космај. Међутим, сви напори непријатеља су сломљени иако су поједина одељења успела да се приближе српским рововима на 200 метара што су платили огромним жртвама. Губици непријатеља нису утврђени али само пред положајима варовничког одсека нађено је преко 1.000 беживотних тела.

Војвода Радомир Путник, написао је у једном од својих потоњих извештаја да је од држања војника на космајско – варовничкој линији фронта зависила судбина операција и свих осталих армија. Ове трупе су у потпуности извршиле тај задатак, нагласио је Путник, благодарећи убацивању жандара у пукове трећег позива који су одбили све непријатељске нападе.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.