logo

Актуелности

Уништени пилићи

Уништени пилићи Пилетина из Бразила коју је Ветеринарска инспекција открила у просторијама Индустрије меса "Дамјановић", у среду је уништена. Количина од 864 килограма је "спаљена", али то је, како смо незванично сазнали само део контингента од 20 тона који је испоручен у Србији. И овог пута сумња се да је бразилска пилетина сумњивог квалитета и здравствене исправности стигла са Косова.

Где су завршили остали бразилски пилићи, с обзиром да им инспекција још није ушла у траг, није познато. Постоји могућност да се одређене количине још "крију" у кланицама и месарама по Србији, али и да су се већ нашли у продаји или на трпезама.

Младеновачка кланица привремено је затворена, а обустављена је и производња меса. Пилеће месо из Бразила које није имало никакве папире, међутим, није разлог затварања ове индустрије меса. Ветеринарска инспекција је још у септембру издала налог власницима ИМ "Дамјановић" да уреде просторије за утовар, производњу и одлагање меса и месних прерађевина. Како рок за поправке није испоштован, Ветеринарска инспекција је наредила обуставу производње и привремено закључала кланицу.

– Пилетину сам купио од продавца из Врања - каже Живорад Дамјановић, власник и директор Индустрије меса "Дамјановић". – Када сам куповао, нисам проверио порекло робе и нисам ни приметио да нема ветеринарски извештај. Насамарен сам, јер мислим да ме је продавац преварио. Верујем да је пилетина била исправна, али због недостатка документације цела количина коју сам купио, уништена је у кафилерији у Зрењанину.

Према његовим речима, пилетина из Бразила није била планирана за продају, већ је требало да буде сировина у производњи прерађевина. – Никоме није у интересу да затвори кланицу која никада није имала проблеме у раду – каже Дамјановић. – Запошљавамо 350 људи, који су сада без посла. Бројне породице живе од ове кланице. Желимо да унапредимо индустрију, али да радимо. Уређење може ићи паралелно са производњом. Власник "Дамјановића" верује да ће им инспекција наредних дана одобрити наставак производње, јер ће испоштовати њихове наредбе.

БРОЈКЕ
50 тона шверцованог меса заплењено за шест месеци лане 864 килограма пилетине из Бразила пронађено у младеновачкој кланици

ЈЕФТИНИЈЕ ПРЕКО КОСОВА
СВИЊЕТИНА и говедина без пратеће документације, јефтиније су за трећину, за пилетину готово упола, па мало ко води рачуна о санитарној исправности и ризику по јавно здравље. При томе, шверцовани пилећи филеи потичу из Кине, батаци су канадски и амерички, а остало месо порекло води из Аргентине и Бразила. Довитљиви шверцери отворили су мини сушаре и месо прерађују у пршуту, која се затим транспортује широм Србије. Бразилско месо на Косово стиже као хуманитарна помоћ. У неким кланицама, шверцовано месо меша се са домаћим месом и потом претвара у чајну кобасицу, виршле, паштете и друге прерађевине.

Пренето из дневног листа "Новости" (22.1.2009.)

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.