logo

Актуелности

Откривен споменик Деспоту Стефану

altГрађани Младеновца данас су имали прилику да присуствују историјском чину, откривању споменика Деспоту Стефану Лазаревићу. Свечаном чину присуствовали су представници Српске православне цркве, као и представнци градске општине Младеновац, јавних предузећа, установа и школа.

Присутнима се најпре обратио председник општине, Владан Глишић.

„Ваше Преосвештенство, поштовани Владико Јоване Шумадијски, драги гости и суграђани
Данас је велики дан за нашу општину, за све нас присутне, јер смо доживели овај тренутак испуњења вишевековне правде и обавезе људи настањених на овој територији. Хвала вам што сте се окупили на овом месту где откривамо споменик Деспоту Стефану Лазаревићу, сину кнеза Лазара, владару српском.
Први витез средњевековне Европе, велики владар, визионар, песник, умни творац и градитељ космајске Свете горе, животно везан за овај наш предео Шумадије.
Велики од највећих владара Србије, стални подсетник ко смо и какви треба да будемо, да храброшћу и мудрошћу водимо спасење нашег српског народа.
И данас, и као народ и као држава, пролазимо кроз тешка искушења. Мисија Деспота Стефана Лазаревића нас чини јачим и само својим јединством и својим радом успешно одолевамо свим недаћама, развијамо се, градимо и усавршавамо, тежећи свакога дана ка бољој будућности свих наших грађана.
Желим да се посебно захвалим вајару г-дину Велимиру Каравелићу и свим неимарима и градитељима који су учествовали у реализацији подизања овог монументалног споменика, који ће, не само украшавати наш град, већ и служити на понос и част свим грађанима Младеновца“, рекао је Глишић.

Споменик Деспоту Стефану Лазаревићу освештао је Епископ шумадијски господин Јован.
Присутини су након тога могли да погледају музичко сценски приказ „Свита Деспота Стефана“ која говори о најславнијим данима његовог живота. Приказ је настао по идеји Јасмине Ћирић, док је музику компоновао Александар Сања Илић, а програм су извели чланови Културно-ументничког друштва „Славко МанојловићÃ¢€œ.
Деспот Стефан Лазаревић волео је овај крај и у њему често боравио. Деспот је преминуо у засеоку Црквине у Марковцу. Бројне су задужбине Стефана Високог, а једна од познатијих, манастир Павловац, налази се на у селу Кораћица, на Космају.
Споменик је постављен у централном делу градског парка, а висок је 5 метара. Аутор споменика је магистар примењеног вајарства Велимир Каравелић.

altaltalt

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.