logo

Актуелности

Београду достављен извештај о изградњи


Градоначелник Београда, Драган Ђилас, је на састанку са председницима београдских општина одржаном 18. јуна, затражио да му први људи градских општина у року од месец дана поднесу извештаје о изградњи објеката до 800 квадратних метара у својим општинама. Општина Младеновац је сачинила тражени извештај и доставила га канцеларији градоначелника.

Иначе, Ђилас је тада навео да ће Град предузети акцију за објекте веће од 800 квадратних метара, каква је већ спровођена пре осам месеци и поручио да ће против свих који мисле да су јачи од власти бити поднете кривичне пријаве.

− Прича о степену злоупотреба у области урбанизма и грађевинарства у Београду постала је толико велика да се Град мора јасно одредити према том проблему.Овог лета ћемо у свим општинама предузети одлучну акцију, како бисмо спречили нелегалну градњу, баш као што смо пре неколико месеци затворили на десетине небезбедних градилишта и против одговорних поднели кривичне пријаве − најавио је Ђилас и поручио да ово није "лов на вештице, нити било каква хајка", већ начин да се сви они који мисле да су јачи од општина и Града, увере да се закон мора поштовати.

У сачињеном извештају наводи се, између осталог, да грађевински инспектори Општинске управе у просеку 3 - 5 пута врше надзор над изградњом објеката за чију градњу је издата дозвола. Тако су инспектори од 1. јануара 2008. године утврдили да се 16 објеката не гради према пројекту. У даљем поступку у 7 случајева су инвеститори прибавили ново одобрење за изградњу, односно измењење главних пројеката.

На адресу Општинске управе стигло је 2.277 легализацију објеката без одобрења за изградњу, а који су изграђени до 13.маја 2003. године. Сви грађани су обавештени о законским могућностима легализације својих бесправно подигнутих објеката. Након тога, Захтев за добијање одобрења за изградњу поднело је 913 грађана, од којих је 889 легализовало своје објекте што је близу 40% од укупног броја пријављених.

Инспектори су од 1. јануара 2008. године у 68 случајева утврдили да се објекат гради без одобрења за изградњу изласком на терен по службеној дужности, а у 38 случајева на основу пријаве грађана.

Од јуна 2005. године до сада издато је 96 одобрења за изградњу за објекте преко 800 м2 и 1368 одобрења за објекте испод 800 м2. Што се тиче ове године, од када су ступиле на снагу статутарне промене по којима је за издавање одобрења преко 800 м2 задужен Београд до сада није издато ни једно одобрења док је за објекте испод 800 квадрата издато 77 одобрења.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.