logo

Актуелности

Нови домови за избеглице


После вишемесечне преписке и напора општине Младеновац да се дође до конкретног решавања избегличког питања, јуче је потписан трипартитни уговор о изградњи четири монтажне куће у Баташеву за избегла и расељена лица са територије општине Младеновац.

Потписе на Уговор којим ће се у наредном периоду обезбедити нови домови за избеглице из Колективног центра "Напред" ставили су Бранислав Јовановић, председник општине Младеновац, Владимир Цуцић, комесар Комесаријата за избеглице Републике Србије и госпођа Марина Кремонезе из Данског савета за избеглице.

Општина Младеновац ће обезбедити плац у Баташеву за изградњу кућа, као и сву неопходну инфраструктурну подршку, односно, планску документацију, прикључаке за струју, канализацију и воду. Изградњу кућа, квадратуре од 30 до 50 квадрата, ће финасирати Дански савет за избеглице.

Према речима др Добрице Недељковића , помоћника председника општине за здравство и социјалну заштиту, куће ће бити додељене након конкурсног поступка.

− На конкурс ће моћи да се јављају избеглице и интерно расељена лица, а приоритет ће имати породице из Колективног центра "Напред". Према процени представника Данског света куће би до краја новембра ове године могле бити усељене, што је по мени нереално јер је пре саме изградње потребно одрадити низ послова. У нашем колективном центру борави 57 људи, од којих су 52 интерно расељена лица са Космета, а осталих петоро избеглице из Хрватске и Босне. Пре шест година у овом центру је боравило преко 150 лица − каже Недељковић.

Он је најавио да ће бити образована Комисија која ће извршити рангирање заинтересованих лица, а коју ће сачињавати по два представника из Општине Младеновац, Комесаријата за избеглице и Данског савета. Први састанак Комисије је 16. септембра када ће бити договорени критеријуми за доделу кућа. Иначе, у Србији постоји још 72 колективна центра у којима је смештено укупно 5.522 избеглица и интерно расељених лица.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.