logo

Актуелности

Британски амбасадор отворио свечану салу "др Елси Инглис"


Његова Екселенција амбасадор Велике Британије у Србији, Стивен Вордсворт, отворио је данас у Младеновцу, нову општинску, свечану салу која носи име др Елси Инглис, познате хуманистикиње и пријатеља српског народа. Овим се Младеновац још једном захвалио храброј докторки која је 1914. године предводила прву савезничку санитетску мисију шкотских жена, а у чију част је ратне 1915. године подигнута спомен чесма "Црквенац" у Младеновцу.

Осим господина Вордсворта са супругом, данашњој свечаности присуствовали су Најџел Фен - војни аташе Велике Британије, Мелани Дејвис - први секретар амбасаде Аустралије, Кенет Сули - отправник послова амбасаде Канаде, генерал Вељко Тодоровић - начелник Управе за здравство Министарства одбране, пуковник Јован Максић - заменик начелника Управе за здравство, др Вукашин Антић са представницима Удружење потомака из Врања и Верица Вуковић, супруга пок. доктора Жарка Вуковића, са породицом.

Бранислав Јовановић , председник Градске општине Младеновац, поздравио је госте из британске, канадске, аустралијске амбасаде, представнике Војске Србије и борачка удружења из Врања и пожелео им добродошлицу у Младеновац. Он је позвао присутне да минутом ћутања одају пошту преминулом др Жарку Вуковићу, који је годинама неговао сећање на храброст и пожртвовање савезничких лекара у Првом светском рату.

− Мени као председнику Градске општине Младеновац представља част и задовољство што смо се данас заједно окупили како би још једном одали признање докторки Елси Инглис и савезничким санитетским мисијама које су током Првог светског рата спасиле стотине хиљада живота у Србији. Нећу претерати ако кажем да и ми потомци војника и цивила отргнутих од смрти пегавог тифуса дугујемо живот савезничким лекарима и медицинским сестрама, јер да није било њих, вероватно ни многи од нас не би били овде.

Али пре него што поздравим наше госте, Лично и у име наше општине желео бих да се захвалим једном човеку који, на жалост, данас није међу нама. Човеку који по први пут неће бити на обележавању овог великог дана српске историје. Доктор Жарко Вуковић заувек нас је напустио 22. марта 2009. године. Годинама је доктор неговао сећање на храбре медицинске сестре и чувао их од заборава. Видео је више од других сву величину подвига докторке Инглис јер су се њих двоје, иако физичи раздвојени, разумели као два човека и два лекара. Нека му је вечна слава и хвала !

Драго ми је што данас у Младеновцу могу поново да поздравим Његову Екселенцију, господина Стивена Вордсворта, амбасадора Велике Британије у Србији, који се као и претходних година радо одазавао нашем позиву. Поздрављам представнике британске, француске, канадске и аустралијске амбасаде који су својим присуством увеличали данашњи скуп. Нарочито ми је драго што су са нама представници Војске Србије, наши драги гости из Врања као и супруга и породица доктора Вуковића.

Ја знам да је тешко речима описати нека дела и неке људе, али дозволите ми да се још једном заједно, у овој сали која носи име Елси Инглис, подсетимо шта се дешавало пре непуних сто година. Докторка Инглис је предводила Прву санитетску мисију шкотских жена која је дошла у Србију 1914. године. Те прве ратне године Србија је победама на Церу и Колубари истерала Аустро уграског окупатора из земље. Један непријатељ је побеђен али Србију је напао други, подмуклији и страшнији јер се није могао победити топовима и пушкама.

Крајем 1914. и почетком 1915. године пегави тифус за само четири месеца убија 30.000 војника, преко 200.000 грађана и трећину војног санитета. Међутим, Србија у овој борби добија моћног савезника у британским, шкотским и аустралијским лекарима и сестарама предвођеним докторком Инглис. Пегави тифус коначно је побеђен средином 1915. године. Докторка је добила битку али је наставила свој рат. Надљудским пожртвовањем наставља са организацијом болница у Србији. Изморена напорним радом последње наредбе и савете издаје у униформи српског официра. Умире 26. новембра 1917. у болници у Њукаслу. Поред српског Оредна белог орла одликована је и високим француским и руским одликовањима.

Одајући пошту др Инглис захваљујемо се свима њима, безименима, непознатима, обичним женама, домаћицама, мајкама и супругама које су напустиле мир својих породица и дошле у далеку и непозанту земљу. Винстон Черчил написао је да ће докторка Инглис и њене медицинске сестре заувек сијати у историји. И заиста, ретки су примери да једна особа својим радом освоји срца народа, војске и политичара. Ови простори су нажалост вековима обележени борбом. Једну такву борбу, борбу против заборава, данас заједно започињемо. Генерације које буду улазиле и пролазиле поред ове сале видеће име храбре докторке, а мени остаје само да кажем - Докторко Инглис, добродошла кући ! − рекао је Јовановић.

Стивен Вордсворт , амбасадор Велике Британије у Србији, одржао је говор на српском језку у којем је поздравио присутне. Он је нагласио да му представља изузетну част што има прилику да отвори свечану салу која носи име др Елси Инглис.

− Ми веома ценим што општина Младеновац и њени грађани чувају успомену на доброчинство докторке Инглис и осталих припрадница британских санитетских мисија који су Србији помагали у време њених највећих жртава. Желео бих да изразим изузетну захвалност др Жарку Вуковићу, који на жалост више није са нама. Његова посвећеност очувању сећања и одавање поштовања овим хуманисткињама нама свима може служити као инспирација. И докторка Инглис и доктор Вуковић су нам личним примером показали како се личним примером јачају пријатељства, а пријатељство Велике Британије и Србије траје већ више од 170 година. У име Велике Британије желим да вам се најискреније захвалим што и даље градите то пријатељство − рекао је Вордсворт.

Испред Војске Србије и Министарства одбране, присутнима се обратио генерал Вељко Тодоровић , начелник Управе за здравство Министарства одбране.

− Част ми је и задовољство да вам у име Министарства одбране, министра и Војске Србије пренесем поздраве и пожелим просперитет и срећу општини Младеновац. Наше министарство овом догађају дају велики значај јер и данас умемо да ценимо пријатељство и пожртвовање оних који су помагали српском војнику у тешким тренуцима. Ми као лекари то знамо посебно да ценимо. Војска Србије и санитет наставља традицију на просторима где треба помоћи угроженом становништву и наше данашње мировне мисије предстаљају нешто чему су одавно ударени темељи.

Госпођа Верица Вуковић , обратила се присутнима.

− Поштовани председниче, драги наш Бане, драги пријатељи. Мислим да смо сви овде посвећени заједничком задатку чувања успомене на оне који су нас задужили. Да не причам поново о др Инглис, јер је Жарко то радио много боље од мене, а и Бане је то поновио, хтела бих само да кажем оно што би Жарко рекао. То је цитат Монтења да пријатељство треба чувати и неговати, а да при томе стари пријатељи имају посебно почасно место. И још један цитат Цицерона да је захвалност највећа од свих врлина и мајка свим врлинама. Хвала вам.

Након што је Бранислав Јовановић уручио гостима Грб општине Младеновац, прешло се на спомен - чесму "Црквенац" где су уз почасну стражу Војске Србије, положени венци и одржан културно - уметнички програм.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.