logo

Актуелности

Позив за туристичку категоризацију приватног смештаја

Позив за туристичку категоризацију приватног смештаја Секретаријат за привреду позвао је угоститеље да категоризују свој приватни смештај за издавање туристима на територији Београда. Секретаријат категоризује приватни смештај од 2006, а од 2009. године, поред физичких лица, захтев за категоризацију могу да поднесу и угоститељи – привредна друштва и предузетници или огранци других домаћих или страних правних лица које обављају угоститељску делатност. Град Београд не наплаћује трошкове категоризације, чиме стимулише издавање приватног смештаја туристима.

Категоризовани приватни објекти на територији Београда могу потпуно да задовоље потребе савремених туриста и пословних људи и успешно да се мере са хотелима више категорије.

– Категоризација приватног смештаја има вишеструке позитивне ефекте за лица која се баве овом делатношћу, за кориснике услуга смештаја и град Београд. Ово је допунски вид зараде, стварају се нове могућности за запошљавање у приватном сектору, а објекти су често у власништву једне породице, што позитивно утиче на смањење незапослености. Категоризација је и "гаранција" туристима да су ови објекти на одговарајућем техничком и санитарном нивоу – рекла је Станија Вишекруна, заменица градског секретара за привреду.

У руралним подручјима Београда, у сеоском амбијенту, нуди се могућност развоја сеоског туризма, што је хит у свету. Категоризована сеоска домаћинства би, уз прилагођавање захтевима савремене туристичке тражње, могла да понуде квалитетан смештај и квалитетну домаћу кухињу, која укључује старе српске специјалитете, истакла је Станија Вишекруна.

Образац захтева и друга документа потребна за категоризацију и даљи рад категорисаних објеката могу се преузети на интернет презентацији града Београда www.beograd.rs и у просторијама Секретаријата за привреду – Масарикова 5/ XVIII, од 8.30 до 16.30 часова.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.