Актуелности

Положени венци на Спомен комплексу "Црквенац"

Објављено у Актуелности.

alt

Код Спомен чесме "Црквенац" одржана је свечаност одавања почасти припадницима шкотског санитетског особља на челу са др Елси Инглис и припадницима савезничких санитетских мисија које су током Првог светског рата стале на страну српске војске и народа.

Програму који је приређен у знак захвалности др Елси Инглис и њеним храбрим колегиницама које су чиниле најјачу женску санитетску мисију на српском ратишту, присутвовали су представници амбасада Велике Британије, Аустралије, Канаде и Холандије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране, Војске Србије, Града Врања, градске општине Младеновац и борачких удружења.

Поздрављајући госте, Владан Глишић, председник Градске општине Младеновац, изразио је задовољство што су се све званице одазвале позиву како би својим присуством још једном одали признање докторки Елси Инглис и савезничким санитетским мисијама на њиховим херојским подвизима током Првог светског рата.

"Спомен чесма Црквенац симбол је посвећен хуманости, пожртвовању и храбрости докторки Инглис и свим њеним колегама који су дошли са свих страна света у Србију када јој је било најтеже. Вечити подсетник какви треба да будемо, и место на којем поручујемо својим потомцима како треба вредновати праве пријатеље.

Ове године их се сећамо на посебан начин. И пре више од једног века, и данас је свет у рату, али другачијем него икада пре. У рату против непријатеља који не може да се победи пушкама и топовима, већ солидарношћу и одговорношћу свих нас.

Као што изражавамо огромну захвалност свим хуманитарцима и људима добро воље из Великог рата, тако одајемо поштовање и дивљење лекарима, медицинским сестрама који свих ових месеци храбро стоје на првој линији борбе против корона вируса, показујући да, и по цену сопствених живота, несебичним трудом и залагањем помажу опстанку свих нас.

Наш народ своје пријатеље чува, брани и памти. Нека је вечна слава и хвала докторки Инглис и сваком пријатељу српског народа који је поделио велику несрећу са нама. Србија то неће заборавити"- рекао је Глишић.

У културно-уметничком програму учествовале су Ана Станковић, професор соло певања у ОМШ "Стеван Христић" и Андреа Николић, ученица у ОШ "Коста Ђукић" Младеновац.

alt altalt