logo

Актуелности

Трајни изводи за Београђанe

Трајни изводи за БеограђанeНови систем вођења матичних књига који од данас почиње да функционише на територији града Београда представљен је данас у младеновачком Општинском услужном центру. Најбитније новине и промене у односу на досадашњи начин вођења овог посла објаснили су Зоран Костић, члан Градског већа и Милан Бркљач, секретар Секретаријата за управу града Београда.

Костић је рекао да према недавно усвојеној градској Одлуци о матичним подручјима, сви матичари из 17 градских општина прелазе на рад и под надлежност Градске управе. Он је додао да ће од сада матичне књиге моћи да се добију у градским општинама, попут Младеновца, које су урадиле екелктронски унос података, односно на 22 места.

− Ова промена је важна јер је досадашњи систем вођења књига био такав да су грађани могли у својим месним канцеларијама, дакле у удаљеним селима, да ваде изводе из матичних књига, али је рецимо за изводе из матичних књига рођених већина Београђана морала да иде на општину Савски венац. Од данас извод из Савског венца може да се добије и овде у Младеновцу. Са једне стране грађани добијају мању доступност јер неће моћи у свом селу да ваде изводе али у оквиру Градске управе добијамо нови квалитет тако да ће матичне књиге са територије града бити доступне одмах. То важи само за оне општине које су урадиле унос свих матичних књига, а имамо још неколико општине које нису завршиле тај посао − рекао је Костић и додао да ће послове вођења матичних од данас радити 105 матичара и заменика док је до сада исти посао радило 190 матичара.

Милан Бркљач, секретар Секретаријата за управу града Београда нагласио је да је град Београд предузео све да овај посао заживи од нове године онако како је и предвиђено Законом о матичним књигама.

− Што се тиче територије града имамо унетих близу 80% података у електронском облику матичних књига. Све што је унето у компјутер може да се изда, односно и извод и држављанство. Битна новина је и неограничена трајност извода, осим у случајевима развода или склапања брака. Нови изводи ће бити на квалитетом папиру, са жигом и холограмом. Међутим, да би та новина заживела оне установе које траже ове документе од грађана морају и да их прихвате, конкретно овде прозивамо МУП. Односно да када им однесете извод са данашњим датумом да он важи и наредних година, што као законску обавезу морају да прихвате све институције − каже Бркљач и додаје да тамо где је настала неке грешка приликом изворног уписа, на том месту мора да се и исправља.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.