Актуелности

Обележена годишњица Варовничке битке

Објављено у Актуелности.

Градска општина Младеновац обележила је годишњицу Космајско Варовничке битке.

Венце на споменик на Варовницама, споменик Српском ратнику и спомен костурници на градском гробљу положили су заменик председника Градске општине Младеновац, Дејан Вићовац, председница Скупштине општине, Гордана Димитријевић-Бјеличић, заменик председника Скупштине општине Душан Игњатовић и члан општинског Већа Зоран Јоцић, као и представници Министарства одбране и Војске Србије и Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918.године.
Космајско Варовничка битка се водила од 6. до 9. децембра 1914. на брдима десетак километара од Младеновца и значајно је допринела остварењу најблиставије победе српске војске у првој години Великог рата победе на Колубари. Све је почело наредбом Врховне команде да се напусти Београд и да се снаге одбране престонице повуку на Варовнице и ту организују одбрану десног крила и залеђа главних снага на западном фронту.
Присутнима су пренети поздрави и захвалност председника Градске општине Младеновац, Владана Глишића, који због обавеза није могао да присуствује скупу.
Поводом једног од најзначајнијих историјских догађаја на територији општине, председник општине је у свом говору, који је присутнима прочитан, навео да је обележавање Варовничке битке прилика да се сетимо подвига наших предака, хероја Првог светског рата и одамо почаст свим знаним и незнаним борцима који су положили своје животе за одбрану Србије.
“Желим да вам се, у име Градске општине Младеновац, захвалим што сте дошли да се још једном подсетимо на Варовничку битку, али да пре свега одамо почаст њеним учесницима који су својом херојском борбом омогућили да данас будемо овде.
У историји постоје датуми који пресудно утичу на опстанак и будућност једног народа. Један од њих је и 8. децембар 1914. године када се на овом месту и брдима око нас одвијао један од најкрвавијих бојева Великог рата. На овај дан су српски војници, већина из околних села, који су, бранећи своје домове и села, своје породице, омогућили да српска Прва армија под командом генерала Живојина Мишића оствари највећу победу наше војске у Првом светском рату – Колубарску битку.
Као и пре више од једног века, и данас је свет у рату, али другачијем и већем него икада пре. У рату против непријатеља који не зна за линију фронта, против кога се не бори пушкама и топовима.
Зато су Варовнице свуда око нас. У нашим болницама и домовима здравља, у нашим фабрикама и местима где радимо, у нашим домовима и породицама. Сви данас треба да будемо јунаци. Да својим понашањем, одговорношћу и солидарношћу према свима и свакоме покажемо да се и највећи и најподмуклији непријатељ може савладати и победити. То нам већ девет месеци показују наши истински хероји, наши лекари и сви медицински радници.
Како су ратници са Варовница својим јуначким делима омогућили нама, својим потомцима да постојимо, тако и ми данас, дугујемо нашој деци и будућим генерацијама да нећемо поклекнути и да ћемо ову битку добити.
Иако је Варовничка битка све даље од нас, наша је обавеза да је се сећамо. Посебно желим да се захвалим Друштву за неговање традиције ослободилачких ратова као и припадницима Војске Србије који годинама достојно обележавају овај датум и сећање на наше велике претке.
Српским јунацима са Варовничког брда, нека је вечна слава и хвала", стоји у обраћању председника Градксе општине Младеновац, Владана Глишића.
Varovnice1
Varovnice2
Varovnice3
Varovnice4
Varovnice5
Varovnice6