logo

Актуелности

Младеновац сагласан са променама Статута Београда


После пређене километраже за нешто преко годину дана, Статут Београда дочека ће ових дана прве поправке. Аутори овог акта имали су довољно времена да виде где "шкрипи", шта лоше функционише у пракси те су предложили измене које је данас "аминовала" и Скупштина наше општине, а које у наредном периоду треба ускладити са статутима Градских општина.

На страну коментари о томе да ли су промене козметиче, суштинске или чисто техничке припроде, углавном оно што се највише тиче грађана Младеновца садржано је у извршеним променама у члану који се тиче послова и надлежности Градских општине.

Све четири тачке допуњеног дневног реда данашње седнице су усвојене већином гласова. Резлутатима данашњег заседања 4. ванредне седнице Скупштине градске општине Младеновац, свакако ће бити задовољни Младеновачки студенти обзиром да је број општинских стипендиста повећан са 30 на 54.

1. ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗМЕНИ ОДЛУКЕ О УСТАНОВЉЕЊУ ОПШТИНСКЕ СТИПЕНДИЈЕ ЗА СТУДЕНТЕ − Испред Општинског већа, предлагача измене ове одлуке, одборницима се обратио Милан Ђорђевић, члан Општинског већа за пољопривреду. Он је нагласио да је измена ове одлуке започета ове школске године, неопходна како би се убудуће у буџету јасно дефинисао јасан оквир средства за ову намену.

− На срећу у Младеновцу има знатно више студената који испуњавају задате строге критеријуме, а то је просек преко 8,50 што је заиста респектабилно. Било је једно усмено питање које се тицало колико је студената са Београдског Универзитета, а колико са осталих. Од овогодишњих 54 стипендиста, са Београдског Универзитета су 52, а по један са Универзитета у Крагујевцу и Новом Саду − рекао је Ђорђевић.

2. НАЦРТ ОДЛУКЕ О ПРОМЕНИ СТАТУТА ГРАДА БЕОГРАДА, РАДИ ДАВАЊА МИШЉЕЊА − Градско веће града Београда утврдило је 18. фебруара шта у Статуту Града треба мењати, а ГО Младеновац је дат рок до 5. марта да се достави своје мишљење о предложеним изменама. Разлози за измене поједних чланова највишег акта Града Београда су ти што су у периоду након доношења Статута (17.10.2008.) донети бројни републички закони који се директно и индиректно рефлектују и на Статут Града. Такође, досадашња пракса показала је да поједина решења треба прецизирати или уредити на другачији начин.

Највише критика на рачун предложених измена стигло је из редова Одборничке групе СНС - а чији одборници су оценили да се спроводи даља централизација власти и надлежности, а да се Градске општине своде на ниво месних заједница. Они су подсетили да је Младеновац недавно три дана био завејан јер су приоритет у чишћењу снега имале централне београдске општине.

3. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ОБРАЗОВАЊУ КОМИСИЈЕ ЗА УСАГЛАШАВАЊЕ СТАТУТА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ СА СТАТУТОМ ГРАДА БЕОГРАДА − Скупштина је усвојила ово решење, као и предлог да се Радомира Јовичића, шефа Одборничке групе ЗЕС, да се поједини чланови замене. Тако је првобитни предлог састава ове Комисије у саставу Мирјана Симовић, Снежана Симић, Предраг Вулиновић, Драган Марковић и Владан Глишић, измењен променом два члана и то уместо Снежане Симић − Драгана Лукач - Зечевић, и уместо Предрага Вулиновића − Гордана Шундић.

4. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ИЗБОРУ ЧЛАНА КОМИСИЈЕ ЗА УТВРЂИВАЊЕ НАЗИВА УЛИЦА И ТРГОВА СКУПШТИНЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ − Пре расправе председник Скупштине ГО Младеновац, Радета Марић, константовао је да је одборнику Жељку Бркићу подношењем оставке престала дужност члана Комисије. Уместо њега на место члана изабран је Никола Јаношевић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.