Актуелности

Радни састанак са градоначелником Београда

Објављено у Актуелности.

 Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић одржао је данас састанак са председником општине Младеновац Владаном Глишићем, на којем су се водили разговори о кључним пројектима који су важни за Mладеновац. Најважнији од њих је пројекат Макиш–Младеновац, али и бројни еколошки пројекти од великог значаја за живот житеља Младеновца.

Он је истакао да је тема састанка била и развој пројекта четири фабрике отпадних вода, што је један од важнијих пројеката за даљи развој општине.
 
Председник општине је нагласио и значај инфраструктуре за довођење нових фабрика у Младеновац и да у том правцу раде врло вредно. Циљ је да привучемо једну велику фабрику која би индиректно или директно поправила квалитет живота Младеновчана.
 
– Разговарали смо и о темама које смо заједно одредили пре овог састанка, а на првом месту то су теме које се тичу свакодневног живота суграђана. Једно од тих питања се односи на реконструкцију библиотеке која се налази у згради Општине од 1968. године. Председник општине и његови сарадници су нагласили да људи у Младеновцу воле да читају, што је разлог више да Град Београд заједно са Општином Младеновац обезбеди новац како би се библиотека реконструисала – рекао је градоначелник.
 
Нагласио је да је један од значајних пројеката и вртић који се ради у младеновачком насељу Варош, те да је вредност инвестиције 147 милиона динара.
 
– Овај вртић се ради у оквиру 20 вртића које Град Београд гради, а целокупно вредност тог пројекта износи 3,2 милијарде динара. Обухват деце који иде у обданиште је близу 78 одсто и на овај начин ће се још више повећати. У овом вртићу ће бити места за 108 деце, што ће смањити листу чекања. Председник општине је нагласио да је важно да се и у приградским насељима људима омогући да оставе децу у предшколским установама, на чему ће радити и Општина и Град – рекао је Радојичић.
 
Истакао је да је било речи и о даљим улагањима у пољопривреду што је, између осталог, перспектива ове општине.
 
– Претходних година је велики део средстава које је Град одвајао за субвенције за пољопривреду ишао ка Општини Младеновац. Надам се да ће и на овом конкурсу, којим је опредељено 180 милиона динара, велики део ићи људима који се баве пољопривредом у Младеновцу. Рекли су ми да је око две хиљаде хектара под виноградима, што ми је веома важно с обзиром на то да је Београд уз Беч једини главни град у Европи који има винограде и производи вина. Општина Младеновац има изванредни потенцијал за развој туризма, нарочито еколошког туризма. Овде су предели прелепи, ту нам је Космај, јединствено бањско лечилиште „Селтерс” и дивни манастири. Младеновац су врата Шумадије и зато имамо велике планове да његов туристички потенцијал и остваримо. Као део активности на стварању „зелене оазе” у Младеновцу, у току је изградња трансфер станице и рециклажног дворишта, након чега ће сав отпад с територије општине Младеновац бити третиран и депонован на депонији Винча. Вредност овог еколошки драгоценог пројекта је 550 милиона динара, а рок за његов завршетак је крај 2022. године – додао је Радојичић.
 
Осврћући се на реализацију пројекта Винча, у оквиру чега се ради на изградњи трансфер станице и рециклажних дворишта, додао је да ће овим пројектом и Младеновац и Сопот решити питање третмана смећа и дивљих депонија.
 
– Формираће се санитарна депонија и тај пројекат се завршава 2022. године, што ће допринети да Младеновац има још бољу основу за развој еколошког туризма. Тема разговора било је и питање бољег саобраћаја и бржег доласка до Београда. Разговарали смо како да унапредимо Беовоз, како би већи број људи из Младеновца стигао до Београда. Такође, то би била важна компонента за развој туризма, јер ако туристи на брз и лаган начин могу да стигну из Београда до Младеновца, уз развој еколошке предиспозиције, то би био одличан пут и визија развоја Београда и Младеновца – казао је први човек престонице.
Нагласио је да има много тема које Општина успешно реализује са Градом Београдом и Републиком, те да то показује склад политике председника Александра Вучића и Владе Републике Србије, као и да се на свим нивоима кључне теме и идеје могу реализовати заједно.
 
– Председник општине је нагласио да су од претходне власти наследили много проблема, али да је већина тих проблема решена. Наш циљ није само да решимо те проблеме које су нам они оставили већ желимо да још више унапређујемо квалитет живота грађана Београда и Младеновца. Овакви састанци нам дају могућност да брже дођемо до решења и омогућимо оно што наши суграђани желе – казао је градоначелник.
 
Председник општине Владан Глишић захвалио је градоначелнику на посети и конструктивном састанку за бољи и квалитетнији живот општине Младеновац. Такође, захвалио је и његовим сарадницима и секретарки за заштиту животне средине Ивани Вилотијевић на подршци Града у реализацији великог пројекта трансфер станице и рециклажног дворишта, чиме ће се на квалитетнији начин решити питање екологије.
 
– У овој области, осим ових, пред реализацијом су и пројекти изградње три мала и једног великог постројења за прераду отпадних вода, уз додатних осамдесет километара канализационе мреже. При крају је и завршетак великог пројекта гасификације целокупне општине уз изградњу далековода којим појачавамо енергетску стабилност општине. Такође, добили смо велику подршку за пројекат Макиш–Младеновац, што значи да смо добили скретање за планину Космај и мислим да ћемо овим решити проблем здраве и пијаће воде за све становнике Младеновца. Такође, решићемо проблем проширења и изношења смећа уз тзв. рециклажно двориште и трансфер станице. Смеће се некада само бацало, а сада ће оно бити сировина за спалионицу у Винчи – рекао је Глишић.
 
Он је додао да је припремљено и много других пројеката за наредни период.
 
– Потписали смо уговор и када је у питању асфалтирање нових путева, а двадесетак километара ће бити урађено за три-четири месеца. Настављамо даље и када је реч о изградњи нове водоводне и канализационе мреже и уређењу центра Младеновца – навео је Глишић.
Подсетио је и да је промењена градска одлука, чиме је омогућено улагање у уређење блоковских делова насеља.
 
– Прошле године имали смо добру сарадњу са представницима скупштина станара и успели смо да решимо проблеме који датирају већ неколико деценија. У наредном периоду решаваћемо проблеме кровова и радити на санацијама оштећених делова зграда. Баш као што радимо обданишта за села, исто тако ћемо у центру града радити воду и реконструисати тротоаре и дечја игралишта – навео је председник општине.
 
Састанку су присуствовали члан Градског већа Фадиљ Еминовић, представници градских секретаријата и комуналних предузећа.
1radoicic1
1radoicic2
1radoicic4
1radoicic5
1radoicic6