logo

Друштво

Грађани и даље највише цене Тита

Грађани и даље највише цене ТитаБеоград – "Бравар је био најбољи. Био и остао. Сви после њега су далеко гори" , један је од одговора испитаника у оквиру истраживања "Како грађани виде транзицију из социјализма у капитализам". Резултати овог истраживања показују да више од четири петине испитаника, односно 81 одсто, тврди да је било најбоље у време социјализма, шест одсто каже да је било најбоље у време Милошевића, док свега десет одсто мисли да је данас најбоље.

" Пре нешто више од десет година мислили смо да је тада најгоре. Па смо онда једно краће време мислили - биће боље. Данас опет мислимо да је сада веома лоше, а да је бољитак негде у далекој будућности " , један је од закључака истраживања. У прилог томе, грађани данас животни стандард у време социјализма оцењују са четворком, а у време Милошевића, као и данашњи стандард са двојком.

Наиме, резултати показују да је стандард у време Милошевића оцењен просечном оценом 1,95, док је власт која је дошла након њега добила оцену 2,32.

Да Србијом тренутно владају криминалци мисли 23 одсто грађана Србије, а да владају председник, Влада, Скупштина и председник Владе мисли 18 одсто њих. Такође, као оне који владају 18 одсто испитаника види власнике великих предузећа, 14 одсто политичке странке, 12 одсто међународну заједницу, док 15 одсто каже да не зна ко данас влада Србијом.

Истраживање " Како грађани Србије виде транзицију из социјализма у капитализам " обављено је прошлог месеца, на узорку од 1.813 грађана Србије, у оквиру пројекта фондације Фридрих Еберт, Центра за студије социјалне демократије и Центра за слободне изборе и демократију.

Како наводе аутори истраживања, централна идеја јесте сучељавање налаза истраживања из различитих транзиционих периода. Реч је о поређењу односа грађана Србије према Титовом социјализму с краја осамдесетих, Милошевићевом ратном социјализму у деведесетим годинама и према постоктобарској транзицији.

У оквиру пројекта биће организована три регионална научна скупа - у Суботици 8. октобра, а потом и у Крагујевцу и Нишу. Крајем године планирано је да се у Београду одржи завршна расправа, као и да студија на основу резултата овог истраживања буде један од предлога за завршну расправу о транзицији.

Ко тренутно влада Србијом?

Криминалци 23 одсто
Председник, Влада, Скупштина, премијер 18 одсто
Власници предузећа 18 одсто
Политичке странке 14 одсто
Међународна заједница 12 одсто
Не зна ко влада 15 одсто


( Текст пренет из дневног листа "Данас", од 1. октобра, аутора Б. Цвејић )

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.