logo

Култура

Баташево у Аранђеловцу

Музеј града Београда учествовао је изложбом Баташево - насеље из старијег неолита у Музеју у Аранђеловцу. Изложбу је приредио кустос Младеновачког Музеја Велибор Катића.

До изложбе се дошло захваљујући раду кустоса археолога Музеја града Београда, Велибора Катића, који је по обављеним археолошким заштитним ископавањима у оквиру презентовања резултата истраживања приредио ову стручну и квалитетну изложбу.

Баташево припада најстаријим траговима живота човека на територији Београда датованог налазима у време око 6500. година пре нове ере и период раног и старијег неолита. Посетиоци су имали јединствену прилику да се упознају са разноврсним предметима материјалне културе из далеке прошлости, а који показују велико умеће праисторијског човека на простору северне Шумадије.

Како је Катић истакао, рано неолитски становници насеља у Баташеву уз знања о печењу земљаних посуда и других предмета, први почињу са бојењем, тј. сликањем по зидовима кућа. Баташевски керамичар успешно прави уникатне баташевске питосе, посуде великог волумена, намењених највероватније култним радњама.

- Изузетан је и налаз очуване и целе Баташевске венере, статуете која показује не само религијска веровања, већ и уметнички приказ и однос друштва према неолитској жени - рекао је Катић.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.