logo

Култура

Младеновачка премијера филма "Варвари"

Играни филм "Варвари", редитеља и сценаристе Ивана Икића, који је сниман у Младеновцу и у којем су глумили натуршчици из нашег града, премијерно је приказан у Младеновачком биоскопу 6. септембра у 20,00 часова.

Премијерно приказивање у родном граду редитеља Икића, и већине глумаца који су учествовали у филму, напунило је салу биоскопа.

По завршетку пројекције копмлетна екипа филма изашла је на бину и представила се младеновачкој публици.

 

 

Тинејџерска драма о одрастању у свету без перспективе и младој генерацији која стасава у друштву изгубљених вредности, изазвала је снажне реакције публике, јер су аутори успели да ставе политику и стереотипе о хулиганима у други план и да саосећају са ликовима.

Икићев филм добитник је специјалне награде жирија на филмском фестивалу у Карловим Варима 2014, а ,међу осталима, и градска општина Младеновац помогла је снимање филма. Премијери у нашем граду присуствовао је и Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац.

Филм је био проглашен за најодважније дебитантско остварење на Фестивалу европског филма у јулу на Палићу, а приказан је и на фестивалима у Мотовуну, Херцег Новом и у Сарајеву.

Филмски магазин "Холивуд Рипортер" оценио је да "за разлику од главних ликова у филму, сам филм тачно зна шта ради и куда иде", а посебно хвали реалистичан приступ редитеља и натуршчика Жељка Марковића којег медији пореде са младим Робертом де Ниром.

 

Главне улоге у филму поверене су натуршчицима који су одабрани након вишемесечних пробних снимања и аудиција у београдским и младеновачким школама, и за потребе филма прошли двомесечну обуку са редитељем Иваном Икићем.

У филму глуме Жељко Марковић, Ненад Петровић Флеш, Јасна Ђуричић, Марина Воденичар, Мирко Влаховић и други.

 

 

 

 

Са Иваном Икићем, режисером и сценаристом филма "Варвари", разговарали смо о томе како је било снимати филм у родном граду.

–  Снимати у Младеновцу је било доста тешко, мислим да је било много теже него да сам снимао било где другде. Овде је снимано деведесет одсто филма. Имали смо помоћ и сарадњу многих установа и предузећа, Центар за културу, Маковица, Телевизија Младеновац, Техничка школа, Гимназија, ОФК Младеновац, Спортски центар. Људи су излазили у сусрет колико су могли, омогућили нам снимање на тим локацијама, некада у радно време, некада смо им можда и ометали план и програм за тај дан али су нам ипак излазили у сусрет.  Са друге стране, било је и чудно. Било је пуно неких проблема, баш неких непријатних ствари, појединци су нас уцењивали за паре зато што пролазимо кроз њихов ходник и тако даље. Нешто, што стварно ја нисам очекивао као неко ко је из ового града и ко има најбоље намере.

Било је много таквих ситуација где се зависило од воље једног човека који је хтео да оствари неки тренутни финансијски интерес што ја нисам очекивао. Ипак, изгурали смо причу, нисам ја правио много компромиса. Ми смо изнели то како смо хтели, али терет који смо поднели је био много већи него што је имало потребе и што сам очекивао. Мислио сам ако снимам у граду где сам одрастао, где ми живи цела породица, да ће бити другачије. Толико неких лоших намера за филм, али то значи да сам изабрао право место за моју тему.

Али опет било је и супротних примера. Неких дивних људи, по фестивалима срећем неке Младеновчане, тако и старије и млађе, који више и не живе овде, на жалост, има их пуно, и баш су поносни што је њихов град нашао место на филму и што ће остати за будуће генерације једна реална прича, сведочанство о једном времену, да су овде неки људи живели и какве су проблеме имали. Ми смо могли да снимимо филм у којем ће све да буде супер, Младеновац најбољи, али то никакву употребу нема осим пропагандне – рекао је Икић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.