logo

Култура

Изложба слика Владимира Манића

Изложба слика покојног младеновачког сликара Владимира Манића под називом "Обликовање душе" отворена је 15. септембра у галерији Фоаје, Центра за културу Младеновац. Изложба је отворена до 30. септембра.

Владимир Манић рођен је 1957. године у Младеновцу. Дипломирао је на Академији прмењених уметности у Београду и специјалистичке студије конзервације у Фиренци.

Још као студент почео је да се бави рестуарацијом фресака и икона због чега је у неколико наврата боравио на Светој Гори. Као рестауратор радио је у националном музеју у Стокхолму, предавао на Универзитету Упсала, радио у Немачкој, Француској, магистрирао конзервацију и рестаурацију зидног сликарства на Академији у Фиренци.

Докторирао је на старим сликарским техникама на Америчком институту за конзервацију у Вашингтону, а као један од највећих познавалаца ове области предавао на водећим светским универзитетима. Био је члан тима америчког института Смитсонијан, Удружења ликовних уметности Шведске Краљевске Академије и америчког института за конзервацију/AIC/. Радио је као предавач на Тринитy колеџу у Ирској, где је предавао конзервацију технике средњвековног сликарства. У Америци је осликао 23 цркве, а бавио се дизајном, рестуарацијом и конзервацијом.

Преминуо је 2013. године.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.