logo

Образовање

Немања и Бранко банкарски шампиони

Осветлали смо образ и својој школи и свом граду – сложно одговорају Немања Маркићевић и Бранко Мирковић ученици Техничке школе у Младеновцу. Ова два момка освојили су прво место на европском такмичењу "Банке у акцији" у конкуренцији од чак 1.122 ученика.

Немања и Бранко представили су Србију у најбољем светлу, као прва екипа из наше земље која је освојила ово такмичење. Ови средњошколци одмеравали су снаге са више од 1.122 ученика из 392 тимова из целе Европе.

Обзиром да су овим врхунским постигнућем, учествујући у међународном пројекту прославили не само себе и своје породице већ и свој родни град Младеновац, за победнички двојац, њиховог професора Предрага Матовића и директора Техничке школе Драгана Мијаиловића, уприличен је пријем у згради општине. Госте су примили председник ГО Младеновац Дејан Чокић, заменик председника општине Милош Стојановић и чланица Већа ГО Младеновац задужена за образовање Драгана Лукач Зечевић.

Немања Маркићевић и Бранко Марковић су од општине Младеновац добили на поклон по таблет рачунар као награду уз захвалност и подстрек за даље успехе.
За постигнут успех и заслуге овог тима ученика и професора, председник Градске општине Младеновац, Дејан Чокић уручио им је Плакету Градске општине Младеновац.

– Током целог такмичења било је веома напето и неизвесно ко ће победити. Великом концентрацијом и вољом да за нашу школу заблистамо, на крају смо успели да победимо и тако освојимо прво место у Европи. Овим путем желимо да се захвалимо организацији "Достигнућа младих у Србији" која нам је помогла, и професору Предрагу Матовићу – кажу европски прваци. Иначе, одељењски старешина Предраг Матовић од почетка је био уз Немању и Бранка.

Европско такмичење "Банке у акцији 2012" почело је у јануару ове године а тимови су пролазили кроз три елиминационе рунде током којих су доносили одлуке о пословању своје виртуелне банке баратајући са висином камата, врстама кредита и разним улагањима. "Банке у акцији" је програм који упознаје средњошколце са принципима банкарске индустрије и изазовима успешног функционисања банке у конкурентној средини. Програм се спроводи кроз праксу и компјутерску симулацију, активности у учионици, као и национална, европска и глобална такмичења.

Наши суграђани током четворомесечног такмичења успели су да за 3,7 пута увећају пословање своје виртуелне банке и тако "надмудре" на тржишту остале финалисте, екипе Литваније, Бугарске, Италије, Грчке и Словачке.

До претпрошле године, финала су била у Бриселу, Паризу, Букурешту, а од тада се одржавају преко Интернета.

– Значи, ми седимо за компјутером и одигравамо потезе, односно доносимо банкарске одлуке. Добијамо одређене вести које описују стање на тржишту, проучавамо их и доносимо одлуке о пословању банке. Наша "база" била је наша школа у Младеновцу. Одлуке смо доносили обично понедељком и петком, и требало нам је у просеку по сат времена дневно – причају банкарски шампиони.

Иначе, како су изјавили у разговору за дневни лист "Политика", занимљиво је да ниједан од њих не види себе у будућности као банкара. Немања планира да упише вишу школу или факултет, из области интернет технологија или програмерства, а Бранко се чврсто одлучио за Полицијску академију.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.