logo

Образовање

Кроз забаву до учења о екологији

 

Поводом 26. јануара - Светског дана образовања о заштити животне средине градска општина Младеновац је почела са реализацијом пројекта "Мој Младеновац". 

Пројекат ће трајати од јануара до јуна 2013. године и део је активности које су планиране у оквиру Програма заштите животне средине за 2013. годину. Учесници у овом пројекту су све основне школе на територији општине Младеновац.

Пројекат обухвата неколико акција које имају за циљ да се кроз забаву провери знање из области заштите животне средине и развије осећај локалног идентитета, способност препознавања природних лепота и вредности Младеновца, свест о очувању и одрживом коришћењу и чувању природних богатстава.

Први час "Зелена слагалица" одржан је у ОШ "Момчило Живојиновић" у понедељак 18. фебруара. Ученици петог разреда заједно са наставницом Ларисом Томовић, уз забаву су успешно решавали слагалицу, парове, ко зна зна и асоцијације на тему екологије и Младеновца. Овакви часови ће бити организовани у свим матичним основним школама и  очекује се да овај начин провере знања и стицање нових искустава уђе у редовну праксу и да се у току године у сваком разреду одржи бар један овакав час прилагођен узрасту.

У оквиру овог пројекта планира се и такмичарски део општински квиз "Зелена слагалица". Финале квиза ће се одржати у скупштинској сали 11. априла, на Дан заштите природе. 
Биће  организована и изложба на тему Уметност рециклаже, где ће бити изложени предмети које су радили ђаци.  

Свим одељењима која учествују у квизу биће поклоњен плакат а  победницима на општинском квизу биће додељене награде и плакете, израђени од рециклираног материјала. Други део пројекта посвећен је едукацији са темом природне лепоте Младеновца.

Иначе, У ОШ "Момчило Живојиновић" и "Свети Сава" биће организовано предавање "Одлике Космаја као заштићеног предела" од стране Завода за заштиту природе Србије. Предавању ће присуствовати ђаци, наставници  и координатори из осталих школа.

Ова  презентација ће касније помоћи наставницима да организују слична предавања у својим ОШ. Цињ је да ово предавање види што више ученика свих основних школа на територији општине Младеновац. Такође у току другог полугодишта у основним школа планира се одржавање часа на тему природне лепоте Младеновца и како их препознати, користити, чувати и заштитити.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.