logo

Образовање

Довољно места за све

Довољно места за све За око 80.000 ученика који ове године завршавају осми разред биће 87.500 места у средњим школама у Србији. Од тог броја, 21 одсто места је у гимназијама, 54 одсто у четворогодишњим средњим школама, а 25 одсто у трогодишњим, изјавио је јуче Богољуб Лазаревић, помоћник министра просвете за средње образовање.

Министар просвете Жарко Обрадовић је рекао да ће ове године начин полагања квалификационог испита бити идентичан прошлогодишњем и да родитељи и ученици не треба да брину, јер има више места него кандидата. Он је поручио ученицима да се што боље припреме за полагање квалификационог испита и да са родитељима добро размисле коју средњу школу би желели да упишу.

− Квалификациони испит из српског, односно матерњег језика биће одржан 21. јуна, од 10 до 12 сати, а из математике 22. јуна у истом термину. Тест из српског ће имати 20 задатака, а у једном броју питања ће бити промењен редослед тачних одговора, у односу на задатке у збиркама. На тестирању из математике ће бити 17 задатака, а у пет задатака ће бити само промењени бројеви − рекао је Обрадовић.

Радован Живковић, члан Републичке уписне комисије је рекао да су прошле године најатрактивнији образовни профили били огледни, економски, медицински и гимназијски, док је најмање ученика било заинтересовано за упис у одређене профиле у области машинства и текстилства. Највеће интересовање лане је било за упис образовног профила кувар у Угоститељско-туристичкој школи у Београду, у којој је на једно место конкурисало чак седам кандидата. За занимање техничар друмског саобраћаја у Пироту на једно место се пријавило пет кандидата, а слично је било и када је реч о образовном профилу техничар за безбедност саобраћаја у Крагујевцу. За упис профила фармацеутски техничар у Нишу било је потребно 100 поена, а јака конкуренција је била и у београдским гимназијама, за упис на природно-математички смер.

Конкурс за упис ученика у средње школе кошта 210 динара и може се купити у књижари Просветног прегледа у Дечанској 6 или наручити преко школа.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.