logo

Пољопривреда

Општина "стипендира" сточарство

Општина "стипендира" сточарствоПредседник Градске општине Младеновац, Бранислав Јовановић потписао је данас уговоре о финансирању са пет младеновачких Удружења сточара. Како нам је рекао члан Општинског већа за пољопривреду, Милан Ђорђевић, укупна вредност конкурсом донираних средстава је 2.100.000 динара. Након оцене пројеката којим су Удружења конкурисала, предвиђена средства су данас и формално додељена.

Пре потписњивања уговора председник Градске општине Младеновац, Бранислав Јовановић , рекао је да су ово скромна средства али да су истовремено и покушај да се догодине направи више новца за пољопривреду.

− Има различитих схватања али је сматрам да ово што ви радите представља, да не кажем једину, али сигурно једну од основа будућег развоја Младеновца. Што пре то будемо сви схватили биће боље за целу општину. У индустрији има проблема који нису лако решиви али ово што се налази око нас и што није довољно искоришћено је свакако могућност и сигурно ћемо се трудити да у наредном периоду помогнемо више него до сад − најавио је Јовановић.

Милан Ђорђевић , члан Општинског већа за пољопривреду, истакао је да се данашњим потписивањем уговора окончао је један пионирски процес започет пре седам месеци осмишљавањем пројекта преко радних састанака са Удружењима и самог потписивања уговора.

− Имајући у виду да је ово први пут да се на овај начин помаже пољопривредна производња средства нису мала, али и дефинитивно нису довољна. Зато и не би данас користио велике речи попут стимулације пољопривреде, већ пре промоције одређених грана сточарства. Надам се да ће Удружења сада одрадити свој део посла како би нам ово била "улазница" у наредни буџет за више новца и где би смо могли озбиљније да приступимо многим стварима везаним за пољопривреду, која је, то више и не треба понављати, кључна привредна грана Младеновца − рекао је Ђорђевић.

Он је додао да је посебно тешка ситуација у говедарству као пољопривредној грани која трпи највеће притиске на тржишту.

− Чињеница је да је број грла крупне стоке у нашој општини смањен, пре свега број домаћинства која се одлучују за овај вид производње. Пад броја грла је око 30 одсто што није уопште занемарљиво. Након акције обележавња говеда имаћемо прецизан увид у бројно стање, међутим треба рећи да је осим пада броја говеда дошло је и до промене саме структуре стоке обзиром да се повећава број товних грла, а смањује број приплодни и грла која дају млеко што је опет последица тренутне ситуације − истиче Ђорђевић.

Милован Пантић , председник Удружења пчелара "Младеновац", захвалио се на добијеним средствима и нагласио да ће ово удружење уложити око 350.000 динара у набавку посуда по ХАСАП - стандарду које задовољавају све европске стандарде квалитетног и здравог паковања меда. Ово удружење које броји око 100 чланова је међу првих седам удружења у Србији по броју чланова и покривености територије, са доста нових и младих чланова.

Радован Радосављевић , председник Удружења овчара Винтерберг, каже да за пет година постојања ово друштво броји око 50 чланова. Он је истакао да због целокупне ситуације бројност чланства стагнира али да очекује ће добијена средства од 630.000 динара донекле променити овај тренд. Новац ће бити уложен у набавку 11 мушких приплодних грла која ће бити подељена већим произвођачима како би се побољшао расни састав и "освежила крв"

Оливера Милићевић , из Удружења "Липска овца" каже да се чланство које је било лоцирано у Умчарима радом друштва "преселило" и у нашу општину. Она је рекла да ова раса представља генетички ресурс, домаће аутохтоне расе, те да ће се добијеним новцем од 180.000 динара купити нова грла. Такође, део пројекта се односи и на козе које ће бити подељене домаћинствима.

Зоран Мирковић , председник Удружења одгајивача свиња "Варовнице" из Влашке, са 12 чланова каже да је задовољан са добијених 405.000 дианра од општине Младеновац. Добијеним средствима биће купљена грла "норвешког ландраса". Он је рекао да је друштво прошле године од општине добило десет назимица које су се ове године испрасиле. У оквиру друштва ради и секција мангулица, али по Мирковићевим речима одгој ове расе свиња наишао је на проблеме обзиром да је било неискусва у раду са овом расом као и да услови нису одговарали мангулици која захтева доста простора али да ће се у наредном периоду чланство уходати у одгоју ови сорти.

Зоран Тошаковић , председник Удружења сточара сименталске расе, рекао нам је да је у тренутку оснивања Удружење имало 113 чланова али да се сада тај број драстично осуо. Он је рекао да се тренутно ради интерна контрола како би се видело колико још има правих одгјивача. Са добијених 800.000 динара Удружење планира увоз семена елитних бикова да би се побољшао расни састав. Тошаковић сматра да је одржано доста квалитетних предавања те да постоји доста квалитетне стоке што најбоље потврђују награде на сајмовима по Србији. Међутим, са друге стране он каже да је због ниске откупне цене млека, доста мањих произвођача распродало стоку.

− Ја као неки већи произвођач са око 450 литара млека дневно се плашим да ме не "прогутају" велики произвиђачи који дневно избацују на тржиште и по 4.000 литара млека − страхује Тошаковић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.