logo

Пољопривреда

Почела анализа поплављеног земљишта

Министарство пољопривреде и заштите животне средине је почело са узорковањем и анализом пољопривредног земљишта са подручја захваћеног поплавним таласом.

Министарство пољопривреде и заштите животне средине је преко Управе за заштиту биља, Управе за пољопривредно земљиште, сектора за природне ресурсе, надлежних инспекцијских служби и Пољопривредних стручних служби почело са узорковањем и анализом пољопривредног земљишта са подручја захваћеног поплавним таласом ради спречавања последица које могу настати на пољопривредном земљишту у тим подручјима.

Узорковање ће се, у складу са утврђеним акционим планом, обавити на целом поплављеном подручју, сукцесивно према приоритетима и доступности поплављених површина.

Како нам је рекао Дејан Вићовац, члан Већа за пољопривреду и привреду, републички инспектори су узели узорке и са поплављеног пољопривредног земљишта на територији ГО Младеновац.

- На основу добијених резултата пољопривредним произвођачима даће се препоруке у вези са обнављањем производње на тим површинама, избору гајене културе, корективним или мерама ремедијације ових површина - рекао је Вићовац.

Сврха узорковања и анализе земљишта јесте утврђивање његовог статуса после повлачења воде у смислу снабдевености хранљивим материјама као и утврђивање евентуалног хемијског и микробиолошког загађења. У спровођење мониторинга укључене су све релевантне институције за испитивање пољопривредног земљишта у Републици Србији.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.