logo

Пољопривреда

Младеновац на "Зеленом прстену"

Младеновац на "Зеленом прстену"Прва у низу презентација градског пројекта доделе подстицајних средства у области воћарства и повртарства – "Зелени прстен", одржана је јуче пред пуном салом ГО Младеновац. Јучерашњи састанак Милана Ђорђевића, члана Општинског већа за пољоприврду, Мирослава Чучковића, члана Градског већа, Станија Вишекруна, заменица секретара за привреду и Биљане Чукић, директорке Управе за пољопривреду био је корисна прилика да се виде прве реакције младеновачких сељака на пружену руку Града.

Већ традиционално неповерљиви и сумњичави према држави, пољоприведници су поставили гостима низ питања, али и изложили своје мишљење о овом пројекту која се могу сместити у лепезу од неповерења до похвала. Присутнима су подељени материјали са детаљним условима и критеријумима за добијање новца на предстојећем конкурсу.

Мирослав Чучковић је рекао да је Град позитивно одговорио на сугестије пољопривредника те се по први пут додељују бесповратана средства без гарантних услова попут хипотеке или камата. Он је додао да ће они који желе имати бесплатну обуку за подизање засада али и у сарадњи са градским пијацама пласман преко тезги које ће имати назив "Зелени прстен".

Станија Вишекруна истакла је да су младеновчани већ имали највише пријава за пољопривредне кредите, али и за мала и средња предузећа.

Поред већ познатих конкурсних услова, Биљана Чукић , је нагласила да је један од најбитнијих услова за добијање ових средстава за подизање новог засада воћа или поврћа адекватан довод воде до парцеле. Такође, потребна је и писана изјава, гаранција, да пољопривредник има обезбеђено 50% својих средстава , јер град Београда даје другу половину, односно 50% од укупне цене воћњака или повртњака. Осим сорти које подлежу суфинасирању, Чукићева је додала да је услов да минимална површина која ће бити засађена новим засадом један хектар.

Питање : Да ли све општине имају исти третман и да ли на сваком земљишту може да се сади ?

− Јасно је речено да конкурс важи на читавој територији града Београда, без разлика, а што се тиче квалитета земљишта, надлежне иснтитуције ће вас обавестити и едуковати како да уподобите до земљиште да оно има потребан квалитет − рекла је Чукићева.

Питање : Ја сам пензионер, каква су моја права пошто немам право да региструјем газдинство ?

− Право имају регистрована пољопривредна газдинства и чланови њиховог домаћинства, али нормално је да има право предности онај који се осигурава у фонду ПИО у односу на мене којој је то допунска делатност − одговорила је Вишекруна.

Питање : Све је ово лепо, али за најјефтинији засад, трешњу, треба ми да обезбедим 700.000 динара да бих добио ову субвенцију.

− Што се тиче исплативости, могу само да вам кажем да је прошле године са територије града највише продато управо трешње − одговорио је Ђорђевић.

Питање : Младеновац нема реку, па наводњавање можемо одмах да избришемо, оно што имамо то је Луг, а то је загађено ?

− Тачно је да немамо реку, али Младеновац лежи на води и постоји могућност извлачења воде из артеријиских бунара − рекао је Ђорђевић.

Иначе, за ове намене град је обезбедио беспровратно 97 милиона динара, и то 50 одсто укупне цене подигнутог новог засада воћа и поврћа са опремом. Још три милиона динара намењена су за практичну и теоријску обуку у области интензивне и технолошке производње воћа и поврћа за кориснике подстицајних средстава. Ова подстицајна средства ће се додељивати за подизање нових засада воћа (јагоде, малине, купине, боровнице, рибизле, трешње, стоног грожђа, јабуке, крушке, брескве – нектарине, кајсије, шљиве) са набавком и постављањем пратеће опреме за заштиту и наводњавање тих засада и подизање нових засада поврћа са набавком и постављањем пластеника са системом за наводњавање. Средства ће се додељивати бесповратно, и то у висини од 50 одсто укупне цене подигнутог новог засада воћа и поврћа са опремом. Максимални појединачни износ подстицајних средстава је 2.250.000 динара.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.