logo

Пољопривреда

Одржана Скупштина Удружења одгајивача говеда сименталске расе

 

 

У великој сали градске општине Младеновац одржана је Скупштина младеновачког Удружења одгајивача говеда сименталске расе.

Најјаче сточарско удружење у Младеновцу, финансијски али и бројчано, са својих 45 чланова, разговарали су данас са Браниславом Радовановићем из Пољопривредне стручне службе Младеновац, Горданом Димитријевић Бјеличић, чланом Већа градске општине Младеновац задуженом за пољопривреду и Добрицом Бркићем, председником Удружења.

Добрица Бркић, председник Удружења одгајивача говеда сименталске расе, упознао је чланство са погодностима које добијају приступањем Централном Удуржењу одгајивача, док је Бранислав Радовановић из ПСС Младеновац, предложио одгајивачима да размотре нове могућности у производњи млечних производа.

Радовановић је подсетио да има доста произвођача незадовољних откупном ценом млека који се све више окрећу занатској производњи сирева, качкаваља, јогурта. Он је истакао да такви производи имају све више купаца.

– Све више људи по градовима желе да купују домаће производе, а избегавају све што има везе са индустријском, масовном производњом. Покретањем мини млекара запошљава се цело домаћинство, а људи код куће могу свакако да зараде више него код неког приватника. То није тешка нити компликована производња, добијете технологију и услове које морате да испоштујете и можете да упослите све укућане. Сами одлучите шта вам се више исплати, а могу да кажем да ће Министарство пољопривреде помоћи овкаву производњу – рекао је Радовановић и предложио члановима Удружења да током једнодневног излета обиђу Војводину где је оваква производња у мини млекарама знатно напредовала.

Шта младеновачки сточари могу у овој години да очекују од Града Београдa и градске општине Младеновац, представила је Гордана Димитријевић Бјеличић, члан Већа задужена за пољопривреду.

Она је подсетила да општина Младеновац није јединица локалне самоуправе што са доступним надлежностима знатно ускраћује општину у директном стимулисању пољопривреде. Међутим, Бјеличићева је подсетила да је буџет града Београда за пољопривреду ове године знатно увећан, те да ће младеновачки ратари и сточари имати доста конкурса на којима могу да добију средства.

– Пољопривредни буџет града Београда је ове године 120 милиона динара. Биће доста ствари где ће наши произвођачи моћи да конкуришу, а на основу искуства из прошле године, и добију значајна средства - за сточарство, пластенике, системе наводњавања, пчеларство. Што се тиче наше општине, за пољопривреду је издвојено 2,9 милиона динара. Општина ће и ове године субвенционисати вештачко осемењавање говеда са 1.000 динара по грлу. Није компликована процедура пријаве и позивам вас да ове године учествујете у још већем броју – рекла је Димитријевић Бјеличић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.