logo

Здравство

Младеновац : Један лекар за 2.500 пацијената

Здравствена заштита становништву је доступна од седам до 14 часова, а доктори имају распоред, па се сваког дана "селе" у друго место. Становници Велике Иванче, Велике Крсне и осталих 11 села у младеновачкој општини могу да се лече само пре подне, док у осам насеља лекари не стижу чак ни сваког дана. Те амбуланте су отворене највише три пута недељно.

Пацијенти се највише жале што, ако имају неки здравствени проблем морају да путују у Младеновац, па их свака посета лекару кошта 300 динара, колико је повратна аутобуска карта.

 

Због тога су чекаонице у Дому здравља у Младеновцу после 15 часова пуне. Око 55.000 становника ове општине у поподневној смени упућено је на свега четири лекара на одељењу опште праксе и доктора у Служби хитне медицинске помоћи.

Директор ДЗ "Младеновац" др Велимир Вешовић, објашњава да овај проблем није лако решити, јер установа нема довољно лекара.

- Имамо 11 доктора опште праксе у дому здравља од којих сваки има између 1.500 и 2.500 пацијената - објашњава др Вешовић. - У селима ради девет колега и још двоје је задужено за кућно лечење. То значи да укупно имамо 22 лекара, а са овим бројем пацијената само у централној згради у Младеновцу нам је потребно најмање 26 колега.

Директор очекује да ће Министарство здравља ускоро одобрити запошљавање нових кадрова у Служби опште медицине.

- Ми већ више од четири године радимо до 20 часова, иако већина београдских домова зравља ради до 19 сати - прича др Вешовић. - Имамо 7.000 прегледа недељно, а бележимо од 50 до 70 дневних посета по лекару. Успели смо да ангажујемо додатних 11 радника, које плаћамо из наших средстава. За то смо захвални Медицини рада и Стоматолошкој служби, које раде одлично и остварују добре приходе, јер ми немамо друге начине да финансирамо плате. Сваки тај радник установу кошта милион динара годишње.

Запослени сматрају да је, осим недостатка медицинског особља, проблем и што има много старих којима је стално потребна помоћ. То су углавном хронични болесници, који долазе на контроле и по рецепте.

КОД ХИРУРГА ПОПОДНЕ - ХИРУРГ који је радио у дому здравља је напустио посао. Морали смо да ангажујемо новог, који би требало да дође почетком децембра - најављује директор Вешовић. - Формацијски хируршка амбуланта припада секундарном нивоу здравствене заштите, односно болници, али хирург је потребан Младеновцу и ми смо уступили наше просторије. Радиће понедељком, средом и петком од 14 до 18 часова.


Извор : Вечерње Новости
З. РАДОВИЋ (29. новембар 2011.)

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.